E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 05 Септември 2017 20:02

Здравословните ползи от това да имате домашен любимец

 

 

Да имаш домашен любимец е най-прекрасното нещо. Животните умеят да обичат безпрекословно и безапелационно. Дори за хората да сте най-противният, грозен, лош, намусен, отблъскващ човек, за домашния ви любимец сте истински Бог. 

 

Компанията и обичта на домашния любимец ви дава много повече ползи за здравето, отколкото предполагате. Кои са най-важните?

 

Оправят настроението

 

Само един обичлив и всеотдаен домашен любимец може да ви повдигне настроението истински така, както никой друг не би могъл да го направи. 

 

Намаляват стреса 

 

Животните са истински антистрес терапевти. Контактът с тях има свойството да понижава кортизола в кръвта, отговорен за повишените нива на стрес в тялото. Изследванията показват, че стопаните на домашни животни имат много по-ниски нива на стрес в организма от онези, живеещи само в човешка компания. 

 

Потискат болката 

 

Множество изследвания доказват, че животните имат терапевтични способности и могат да провокират по-бързото изцеление. Това се дължи на факта, че присъствието и обичта им предизвиква секреция на някои химикали в мозъка, които ускоряват оздравителните процеси. 

 

Карат ви да се движите повече

 

Тъй като домашните любимци, особено кучетата, имат нужда от разходки, това повишава и вашата физическа активност. Движението покрай животните е здравословно и може да подобри значително здравето ви. 

 

Стимулира сърдечносъдовата система

 

Да галите животно или да гледате рибка как плува в аквариума е изключително полезно за сърцето и кръвоносните съдове. Контактът или наблюдението на животните намалява кръвното налягане с няколко пункта. Освен това нивата на холестерола и триглицеридите намаляват, а това е от решаващо значение за съдовете. 

 

Ако още обмисляте дали да си вземете домашно животно, тези аргументи може да ви убедят да действате по-решително. /az-jenata.bg