E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 23 Август 2017 14:22

Заредете се с витамини преди есента

 

 

Есента вече чука на вратата и вече е добре да помислите за подсилване на организма. Разчитайте за целта на витамините - от трите най-полезни есенни зеленчука!

 

Зеле – Според прочутия пътешественик Джеймс Кук, то е безценно, защото няколко пъти го е спасявало от скорбут (получавало се заради високо ниво на витамин С, който пък пази от простуди и инфекции). Колкото и да стои в хладилника обаче, зелето няма да загуби витамините си, тъй като в него има чиста аскорбинова киселина. В листата му има и редкия витамин U, който помага при язва и гастрит.

Само 100 г кисело зеле дневно ви осигурява необходимото количество витамин С. Този тип зеле дори е по-полезно в това отношение от прясното.

 

Червено цвекло – Зеленчукът съдържа голямо количество витамини от групата В, които отговарят за нервната система, кожата, косата и ноктите. Освен това в цвеклото има витамин С, витамин А и незаменими аминокиселини, цинк, йод и желязо. Настъргано, то е идеално за салата, но е много вкусно и варено. Сокът от варено цвекло пък, замества идеално капките за нос – а водата, в която се е варило, помага при изгаряния и пъпки.

 

Чушка – Някога в Европа са отглеждали чушките в саксии – за красота, едва след години са открили, че може и да се яде. Чушката е богата на витамин В, В2, РР, А и С, калий, йод, желязо, цинк, фосфор и магнезий. Подобрява апетита и е добро профилактично средство срещу тромби. Освен това предпазва от атеросклероза, защото витамин Р и витамин С, с които изобилства чушката, заедно измиват холестерола от кръвоносните съдове. Когато ядете салата от чушки обаче, добавете повечко зехтин – витамин А се усвоява от организма само в съчетание с мазнини.

 

Защо всъщност са полезни зеленчуците?

 

Зеленчуците заемат особено място в храненето на човек. Те са една от групите храни, признати за лидер в здравословното хранене.

 

- Доставят въглехидрати, които имат важно значение за организма, участвайки в поддържането на оптимална хуморална среда и функционирането на всички клетки на организма. Повечето зеленчуци съдържат 5% въглехидрати, но в някои зеленчуци, като морковите и картофите например, съдържанието на въглехидрати е два пъти по-високо. 

 

- Важна тяхна съставка са влакнините (неразтворими и разтворими), които имат регулиращ ефект върху функциите на червата и свързват излишния холестерол. Достатъчната консумация на влакнини с храната съдейства за намаляване на риска от редица заболявания (стомашно-чревни, хемороиди, чревни дивертикули, жлъчно-каменна болест, наднормени килограми).

 

- Съдържащите се витамини и минерали са истински природен дар, източник на здраве и бодрост за организма. Богати на витамин С са пиперки, домати, зеле. Жълто-червените зеленчуци са богати на каротин (предшественик на витамин А) – моркови, пиперки, зелен лук, домати.

 

- Зелените листни зеленчуци са с високо съдържание на фолиева киселина, която съдейства за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. В зеленчуците се съдържат и други витамини от група В – витамин В2, биотин, инозит, холин.

 

- Зеленчуците са богати източници на минерални вещества. Богати на калий са домати, картофи, спанак, червено цвекло. Източници на желязо са зрелият фасул, спанакът, зеленият фасул. Минералните вещества на зеленчуците се усвояват добре от организма, като някои витамини улесняват усвояването им (витамин С, и магнезий, съдържащи се в зеленчуците, подобряват усвояването на калция).

 

- Зеленчуците съдържат органични киселини – ябълчена, лимонена, винена, оксалова, и други, които имат не само вкусово значение, но участват в храносмилането и обмяната на веществата. Ябълчена киселина се намира в голямо количество в почти всички зеленчуци, оксалова – в спанак, лапад, киселец, цвекло, и други. Етеричните масла в зеленчуците подобряват усвояването на хранителните вещества.„ /zdrave.to