E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 23 Ноември 2017 20:06

Колко ток харчи "копаенето" на Биткойн

За “копаене” на bitcoin е нужен толкова ток, колкото България консумира за година

 

Със своето рекордно поскъпване през последните месеци дигиталната валута bitcoin се превърна в истинска мания и в надежда за инвеститори и ентусиасти от цял свят за големи печалби. Това не е случайно, като се има предвид, че преди няколко дни курсът мина 8000 долара, а само преди година беше под 1000 долара. Това поскъпване обаче има друга любопитна страна, за която се говори малко. Става въпрос за глобалното потребление на електричество, нараснало заради т.нар. "копаене" на bitcoin. Накратко то се състои в изчисляване на математически алгоритми, които се използват за удостоверяването на всяка една транзакция. Всяко успешно изчисление носи на "миньора" възнаграждение в дигиталните пари.

Според данните на Digiconomist за индекса Bitcoin Energy Consumption Index към 20 ноември консумацията на ток през 2017 година , свързана с "копаенето" на bitcoin, достига 29,05 терават часа (TWh). За сравнение този обем се равнява на 0,13% от глобалното потребление на електричество. Представено по този начин, това не изглежда много. И все пак е повече ток, отколкото консумират над 159 държави в света. 

За по-добра представа може да се каже, че една от най-бързо развиващите се европейски икономики - Ирландия, консумира по 25 TWh ток годишно или потреблението от "копаене" на криптовалутата е 116% от това на 4,773-милионното население там.

Ако "миньорите" се обединят в една отделна страна, то тя би била 61-ва в света по обем на употребяваното електричество. И тази "държава" би се намирала точно след България по потребление на електричество. С 31,000 милиарда KWh страната ни е на 60-о място в света по консумация на ток. А това означава, че "копаенето" на bitcoin ползва почти толкова електричество, колкото населението у нас. По-точно - 93,1% от него.

От друга страна във Великобритания годишното потребление е далеч по-голямо - 309 TWh. Това значи, че "миньорите" използват едва 9,4 на сто от консумацията на Острова. Обемът изглежда още по-малък в сравнение с двете най-големи икономики и страната с най-голяма площ в света. Тези 29 TWh са едва 0,49 на сто от консумацията на Китай, 0,74 на сто от тази на САЩ и 2,73 на сто от тази на Русия. От друга страна този обем е с 1452% по-голям от потреблението в Малта.

А колко струва токът, нужен за "копаенето"?

Според индекса общият годишен разход за "копаене" на криптовалутата се изчислява на 1,5 милиарда долара или 1,1 милиарда паунда. Трябва да се отбележи обаче, че тази практика е популярна на места, където електричеството е сравнително евтино. Защото при средна цена от 10,41 цента за KWh в САЩ, този разход би бил двойно по-голям - 3,02 милиарда долара, а във Великобритания - 3,89 долара. От друга страна с нарасналата цена на дигиталните пари глобалните приходи за "миньорите" се изчисляват на 7,2 милиарда долара.