E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Неделя, 01 Октомври 2017 17:08

Защо е по-важно да слушате, отколкото да говорите?

Мъдростта на философите от древността може да ни помогне да си обясним някои елементарни, но и в същото време екзистенциални истини. И ако винаги настоявате вашата дума да е последна и да парирате аргументите на събеседника си с атака от свои думи, вслушайте се в това, което има да ви каже Зенон от Китион, роден през 334 година пр. Хр., който е смятан за основател на стоицизма.

Древногръцкият философ казва: "Ние имаме две уши и една уста, така че трябва да слушаме повече и да говорим по-малко.". Наистина, няма физически артефакти, доказващи, че тези думи са именно на Зенон, като по-късно те са приписвани и на други хора.

Стоиците смятат, че човек трябва да живее в съответствие със законите на природата, така че често обясняват света именно според тях. Зенон вижда естествена причина, поради която хората трябва да слушат два пъти повече, отколкото да говорят.

Погледнато практично, съсредоточеното слушане, а не само чуване, ще ви донесе много позитиви. Независимо дали искате да убедите някого в своята теза, да се представите като приятен събеседник или да спечелите словесен спор, слушането е ключът към успеха.

То ще ви даде нужната информация и ще ви направи да изглеждате по-убедителни, а и ще ви спечелят уважението на хора отсреща. Също така не забравяйте, че е по-добре да казвате само неща, които си заслужава да бъдат чути. По този повод Зенон също има сентенция: "По-добре да пътуваш с краката си, отколкото с езика", казва той.