E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 05 Май 2018 09:15

Стартира четвъртото дефиле "Вино и гурме"

С нови участници и очаквания за ръст на посетителите ще премине четвъртото издание на Дефиле „Вино и гурме“ С нови участници и очаквания за ръст на посетителите ще премине четвъртото издание на Дефиле „Вино и гурме“

С нови участници и очаквания за ръст на посетителите ще премине четвъртото издание на Дефиле „Вино и гурме“. Фестивалът ще посрещне пловдивчани и гостите на града днес и утре в Стария град. Тази година ще дефилират 31 участника, от които 19 от най-добрите български винопроизводители и 12 шеф готвачи и гурме-специалисти. Те ще приготвят трудноустоими комбинации в 9 емблематични къщи в Стария град, разказа председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев.

 

Откриването на пролетния сезон на виното е от 12:00 часа в сърцето на Стария град – в заведение „Конюшните“. То ще бъде съпроводено от богатата музикална програма на Духов оркестър – Пловдив, които ще приканят посетителите да се насладят на изключителна дегустационна обиколка, съчетаваща история, култура, вино и гурме.

 

В една от локациите на събитието ще има представители на „Асоциация на винопроизводителите от Северна Гърция“, които са приготвили подбрани гръцки сортове и купажи и ще отнесат гостите на дефилето в един малко по-различен винен свят.

 

И в двата дни дегустациите са с начален час 12:00 и продължават до 19:00 часа.

 

За да бъдат заинтригувани посетителите и да научат нещо повече за участниците, организаторите са приготвили игра с въпроси, които могат да бъдат попълвани по време на своя дегустационен тур из старинните улички. Всеки попълнил своят въпросник трябва да го пусне в една от урните, които са разположени на всяка локация с участници в дефилето. Тези, които са успели да отговорят на 8 от 10-те въпроса, участват в томбола с награди от организаторите: 1 бр. кашонче със селеция от 6 вина на участини в събитие, 2 бр. торбичка на събитието с 2 селектирани бутилки вино и 3 бр. бутилки вино от нашите участници и брандиран тирбушон.

 

Печелившите ще бъдат обявени на страницата във facebook и организаторите лично ще се свържат с тях. 

 

 

Всеки, желаещ да се наслади на виното, може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка официална локация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Кулинарните изкушения, се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв. на всяка една от локациите.

 

„Вечер на пролетното вино” е гала вечерята, на която се връчват наградите на експертната комисия за „Най- умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието.

 

Дефилето популяризира българското вино и кухня, както и развива винения, кулинарния и културен туризъм. Отбелязвайки настъпващата пролет, производителите на вино представят в неповторимата възрожденска атмосфера на ресторантите в Стария град своите подходящи за сезона вина, а ресторантьорите подбират най-добрите ястия за тях. През 2017 г. в събитието се включиха 31 участника - 19 винарски изби и 12 водещи кулинари и бе посетено от над 7 хиляди пловдивчани и гости на града.

 

 

 

 

banner728