E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 23 Ноември 2017 14:58

Собствениците на Синята къща осъдиха България в Страсбург

Собствениците на Синята къща осъдиха България Собствениците на Синята къща осъдиха България

България трябва да плати 462 хил. евро на собствениците на Синята къща в Стария град. Решението на съда в Страсбург по делото "Ченгелян и други срещу България", съобщи пред радио Пловдив адвокатът на засегнатите  Михаил Екимджиев. 

 

Синята къща е паметник на културата от 1949 година, национализирана е през 1966 и тогава на собствениците е платена компенсация. След промените обаче те  искат реституция на имота. Получават отказ от местната власт , но ВАС се произнася в тяхна полза и признава реституционните им претенции. Наследниците връщат компенсацията от 14 732 лв. и получават нотариални актове за собствеността си.

 

Въпреки това Община Пловдив и Националният дарителски фонд "13 века България", които владеят имота, отказват да го напуснат. През 2003 г. наследниците завеждат иск срещу тях. Следва нов четиригодишен процес, който преключва с решение на Върховния касационе съд, който отменя реституцията.

 

Така казусът стига до съда в Страсбург, който дава на страните четири месеца за споразумеие и след неговия неуспех постановява обезщетението от близо половин милион евро. Една част от него е  за пропуснати ползи, а друга е свързана с цената на имота.

banner728