E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 02 Юни 2017 17:09

Актрисата Албена Павлова се включва в кампанията за справяне с проблема с бездомните животни в града за ЕСК 2019

След като тези дни дойде добрата новина за финансирането на Пловдив във връзка с избирането му за Европейска столица на културата през 2019 г., освен проблемите с инфраструктурата на преден план излязоха и тези с бездомните животни по улиците. Два дни комисия от Брюксел беше в града, за да провери как върви подготовката. Все още не е известно какво точно са записали те в доклада си, но едно е ясно - безконтролната популация от четириноги със сигурност няма да направи добро впечатление на туристите, които предстои да се изсипят в града през 2019 г. След още нови случаи на ухапани от бездомни животни част от пловдивчани са се заели сериозно със задачата на първо време да ограничат безконтролно нарастващата популация от котки, голяма част от които завършват скоропостижно живота си под гумите на някоя кола, или в чувал в реката. За целта от университета „Корнел”, един от бръшлянената лига в САЩ и топ 2 ветеринарно висше училище в света, пристига доктор Пол Маза с екипа си. Специалистите, ръководени от професора по ветеринарна медицина, имат амбициозната цел да обработят напълно безплатно между 200 и 250 животни. В тяхна подкрепа застана и екранната половинка на Любо Нейков в „Столичани в повече” – Албена Павлова. Тя подари на шега и мото на кампанията – „Котарани в повече”. Според Албена „когато не цениш живота на едно бездомно куче или коте, ти не цениш Живота. Точка”.

На въпроса Как може хуманно да се намали страданието на животните на улицата? Албена Павлова отговаря така: „С хуманност! На първо място – образоване на стопаните на домашни животни. От тях тръгват немалко беди, защото нямаме никаква култура на развъждане. Всеки запложда! И накрая нежеланото потомство се озовава или задушено в найлонова торба в контейнера, или „хуманно” изоставено в кашон на прага на някоя клиника или зоомагазин. Друг много важен ключ към решаване на проблема с бездомничетата за мен е кастрацията. Не само на бездомните, но и на домашните любимци. Знам, че в САЩ, ако не кастрираш животното си, плащаш огромен данък за него. Там, чувала съм, се следват и много строги правила на развъждане, от които няма мърдане. И не на последно място е най-любимият ми отговор на въпроса как да се грижим за бездомничетата – като осиновяваме! Аз самата съм отглеждала временно спасени от улицата кученца и котета.

 

“За проблема с бездомните животинки трябва да се погрижи държавата. Чувала съм, че пари за това има. Решаването му не може да се постигне с индивидуални усилия, защото мащабът му изисква мерки на институционално ниво. Модерни приюти с адекватна грижа и хуманни условия на живот. Кампании за осиновяване. Масови кастрации, ваксинации. Осъзнатост”, смята Албена и призовава да запишете час на тел. 032/207 379. Специалистите ще гостуват в Пловдив само от 7 до 13 юни по покана на Българо-немския кастрационен център.