E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 08 Юни 2018 13:48

„Пловдив 2019“ обучава младежи заедно с най-големия дигитален център за изкуства в Европа

 

 

Най-големият център за дигитални изкуства в Европа започна курсове за деца и младежи в Пловдив, като част от образователната програма ФОРУМ 2019 на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. В продължение на 5 уикенда - през май, юни и юли - в Пловдив се провеждат 5 самостоятелни творчески работилници, организирани от „Арс Електроника“ - Линц и Фондация "Пловдив 2019". Те се реализират в партньорство с Австрийско посолство - София и колектив Мелформатор.

 

Творческите работилници се провеждат на 3-ти етаж в СКЛАД - новото пространство за култура в Пловдив, ул.“Екзарх Йосиф“ 16. В тях могат да участват ученици, студенти и млади професионалисти на възраст между 15 и 35 години. Участието е напълно безплатно, с предварителна регистрация през онлайн формуляр, достъпен на сайта на фондацията. Работният език е английски. Следващите дати за обучения са: 23 юни (събота) – работилница „Circuits“ с Илона Шуц, 30 юни (събота)- Ableton Live с Марко Палевич, 7 юли (събота) – BioLab с Андреас Щюрмер.

 

В рамките на обученията ще се провеждат и публични лекции с едни от разпознаваемите имена от мрежата на водещата организация „Арс Електроника“. На 9 юни от 20.00 часа в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, австрийският артист Армин Пилс ще представи в публична лекция резултатите от втората поред работилница Future Matters, която ще се проведе същия ден от 11.00 до 17.00 часа в СКЛАД-а. Той ще представи също данни от изследвания, свързани с проучвания за различните материали и техните съвременни приложения, както и промяна на функциите им в обществото. По време на лекцията ще се обсъжда и т.нар. интерфейс на човешките материали, също „умни“ и самостоятелно сглобяеми материали. Изследванията са на международните организации Tangible Media Group и Self-Assembly Lab.
Семинарите са част от поредицата "U19 – Създай своя свят", реализирана като пътуваща образователна платформа към ежегодния фестивал на центъра за дигитални изкуства „Арс Електроника“ с централа Линц, Австрия.

 

Работилниците, провеждани в Пловдив през 2018 г., имат за цел да вдъхновят участниците и да ги мотивират в представянето на собствени проекти за наградата "U19-Plovdiv-Award", която предстои в Пловдив през 2019 г. като част от програмата на Европейска столица на културата. U19 са планирани на база проекти, осъществени в рамките на фестивала, като всяка от тях е водена от артист, получил някога наградата U19 Prix Ars Electronica - категория за деца и младежи.

 

За допълнителна информация: http://plovdiv2019.eu/bg/forum2019.