E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 08 Май 2018 17:23

Първа среща с резидентни артисти по програма ADATA AiR в СКЛАД-а

 

На 9 май от 18.00 часа в новото пространство за култура в Пловдив - СКЛАД (ул. „Екзарх Йосиф“ №16) ще се състои първата среща по проекта ADATA AiR - програмата за творчески резиденции на Фондация „Пловдив 2019“, реализирана в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София.

Първите артисти, които гостуват в града през пролетта на 2018, ще разкажат за досегашния си творчески опит, за впечатленията си от Пловдив, а също и за проектите, върху които работят тук за 2019 г. Програмата включва кратки презентации на Матиас Гарф (Германия), Ана Бротас (Португалия), Алин Танаса (Румъния) и Нина Йоргенсeн (Дания). Ще бъде прожектирано и видео, подготвено от АТОМ театър (България) като резултат от работата им в Пловдив след едноседмичен престой в края на април.  

Участниците в ADATA AiR вече имат любопитни идеи за художествени проекти, свързани с реката и остров Адата, за които ще потърсят мнения и обратна връзка от пловдивчани. Идеята е на края на престоя им те да са напълно развити, за да се превърнат част от специалната програма АДАТА в рамките на Европейска столица на културата.

Артистите в резидентната програма са избрани чрез предварително проведена в началото на 2018 г. отворена покана.  До края на юли Пловдив ще посрещне още 30 други художници от цял свят в рамките на първа сесия на програмата. Успоредно фондацията обяви нова отворена покана за резиденцията, чрез която да бъдат избрани още толкова участници за втората половина на годината. 

banner728