E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 08 Февруари 2018 10:59

Организират конкурс за превод на художествен текст от немски език


Общинска Фондация „Пловдив 2019“, Народна библиотека „Иван Вазов“, Сдружение „Писалка и перо“ и Гьоте-институт България организират конкурс за превод на немска художествена литература на български език. Той е насочен към млади хора от Пловдив и областта на възраст от 15 до 35 години. Конкурсът е по проект „Литературен Ренесанс в Пловдив“, който е част от  Програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Българските преводи ще бъдат оценявани от компетентно жури според установени критерии: съдържанието на превода да се придържа към оригиналния текст, преводът да предава творчески литературните качества на оригинала, спазване на езиковите и граматически особености на българския език.
Наградите са ориентирани към две възрастови групи (от 15 до 19 г. и от 20 до 35 г.), като за всяка група има три награди. За първо място наградата е ваучер за книги на стойност 150 лв. Второ място - ваучер за книги на стойност 100 лв.  Трето място - ваучер за книги на стойност 60 лв.
За превода  се предоставя възможност за  избор между откъси от две книги - от „Hoover“ на Уте Вегман, препоръчан за възрастовата група от 15 до 19 г., и от „Die Liebesblödigkeit“ Вилхелм Генацино, препоръчан за възрастовата група от 20 до 35 г. Текстовете могат да се намерят на фейсбук страниците на организаторите:
https://www.facebook.com/pisalkaipero?fref=ts  https://www.facebook.com/PlovdivLiteratureRenaissance/
www.goethe.de/sofia
Журито е съставено от Златка Парпулова (преводач, университетски преподавател), Борис Минков (автор, преводач, литературен критик) и Рангел Трифонов (магистър немска филология в СУ „Св. Климент Охридски). Срокът за изпращане на преводите е 30 март 2018 г.
Победителите ще станат известни по време на седмиците на немския език -  от 10 април до 3 май 2018 г. На 23 април победителите ще получат наградите си на празнично събитие в конферентната зала на Народна  библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Преводите на победителите в двете категории ще бъдат публикувани в литературното списание „Страница“.
Начало на конкурса: 9 февруари
Крайна дата за изпращане на конкурсните преводи 30 март.