E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 13 Септември 2017 12:53

Карандила Джипси Брас на етнофестивал в Хърватия с подкрепата на Пловдив 2019

Известният български оркестър „Карандила Джипси Брас“ участва във фестивал на храната и музиката Порто Етно в град Риека - Хърватия, който се организира от „Риека 2020“ – Европейска столица на културата. Участието на оркестъра от българска страна се осъществява в партньорство между двете европейски столици на културата – Пловдив 2019 и Риека 2020 като част от концепциите и програмите на двата града, посветени на сближаването на общностите и малцинствата. Фестивалът е с първо издание тази година и се проведе на 9- ти септември в реновираното пространство на бивш индустриален комплекс в  хърватския град.
Като част от програмата на фестивала „Карандила Джипси Брас“ представи Пловдив и България с ритми,  черпещи вдъхновение както от арабски и турски мелодии, така и от арменска и индийска народна музика, като се основава на балкански ритми и традиционна българска музика.
Фестивалът Порто Етно се провежда под мотото „Пристанище на разнообразието“. В него взеха участие  повече от петнадесет национални малцинства и приятелски организации на град Риека, които заедно подготвяха традиционни ястия и представиха типична музика за регионите си.