E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 18 Май 2017 21:35

Вълчан Петров празнува юбилей в ГХГ /Снимки/

Кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на ОбС Савина Петкова, зам.-областният управител Евелина Апостолова, художници, творци и интелектуалци дойдоха тази вечер в Градската художествена галерия да уважат един от знаковите художници на града и България Вълчан Петров, който празнува  70 години. За своя юбилей Вълчан Петров беше подготвил самостоятелната изложба „Душата ми в храма“. 

70 години е дълъг период и естествено изникват въпроси като какво е направил Вълчан за тия 70 години, какво е направил от себе си, какво е направил за себе си, за Пловдив, за България.  Мястото на Вълчан е Пловдив и Пловдив е точно мястото на Вълчан. Всички картини носят едно по-различно, по-философско значение в себе си, освен чисто изкуствоведското. Във всяка една картина вие може да откриете различни кътчета от историята на България, това сподели проф. Иван Маразов при откриването на изложбата. В края на своето изказване професорът пожела на големият художник след още 70 година да открие и следваща му изложба. 

Кметът Тотев сподели, че Вълчан Петров излъчва една доброта, една топлина. Когато говорим, че висотата на един град е правопропорционална на висотата на неговите граждани, то в лицето на Вълчан Пловдив има един от своите пилони., сподели още Тотев. Председателят на Обс Савина Петкова сподели, че в картините на Вълчан Петров може да бъдат открити корените на българина и неговия стремеж към божественото, да живееш в хармонията, в мир и спокойствие. От името на Общински съвет Петкова връчи на големия български художник почетен плакет на Общински съвет Пловдив.

Моите картини това е моята душа. Те са храна за нея, а надявам се и за вашата. Мога да ви кажа, че сякаш самите картини оживяват, имат друго излъчвани, когато бъдат съзерцавани от всички вас, каза развълнуваният Вълчан Петров от своя страна.За своето творчество художникът казва: “Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплътя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да “очовечи” божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката земя”.

Така, като посредник между божественото и човека вижда своето място създателят на нови светове, в които без конфликт се преплитат теогонични и космогонични вярвания от всички епохи в съществуванието на българина. Стилът и образността на Вълчан Петров не могат да бъдат сбъркани, зрителят разпознава автора им в мига, в който застане пред негови картини. Архаика, античност, християнство, фолклор и природа живеят в обща хармония, за да ни напомнят колко цялостен е духовният свят у човека, както и мирозданието, което обитава. 

 

 

Последно променена в Петък, 19 Май 2017 11:10

Галерия със снимки

banner728