E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 18 Май 2017 21:01

Откриха Панаира на занаятите, показват 25 занаята в Пловдив/Снимки/

Откриха Панаира на занаятите, показват 25 занаята  в Пловдив/Снимки/ Откриха Панаира на занаятите, показват 25 занаята в Пловдив/Снимки/

Този следобед беше открит Пролетния панаир на занаятите, който ще продължи 21 май и ще покаже 25 занаята.  Участие в 10-то юбилейно издание на пленера ще вземат около 80 български майстори. В шатри, разположени на старата Узун чаршия, сегашната Малка главна улица, те ще представят металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство,  стъклопис, свещолеене, сладкарство, изработване на накити с различни техники, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти и изработване на изделия от кожа.

 

Посетителите на пленера ще могат да опитат домашна лютеница по стари български рецепти, домашни подправки, хляб и колбаси, както и ръчно изработени шоколадови фигури и бонбони. За първи път в пролетния панаир участие ще вземе участие и ретро- фото Старинен Пловдив.

 

Гостите от чужбина тази година са от Сърбия. Това са двамата майстори Мая Савич и Ивана Милиев, които изработват накити и стъклопис.

 

Акцентът в Пролетния панаир тази пролет ще е Пленерът по луларство. Гости на събитието ще бъдат децата от керамичните ателиета от град Куклен и от Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“, както и ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев"

 

Началото на 10-я Пролетен панаир на занаятите ще бъде дадено с шествие, което ще тръгне от площада пред Община Пловдив и ще продължи до Римски стадион, където с празнична програма официално ще бъде открит пленерът.