E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 14 Декември 2016 14:06

Десет Коледи с Евмолпея


Известният пловдивски младежки хор „Евмолпея” ще отпразнува своята юбилейната десета Коледа с любими песни из репертоара си през годините. Произведенията, предизвикали у нас и в чужбина най-топли реакции, многократни бисове и нестихващи аплаузи в изпълнение на девойките, ще прозвучат във филиала на Технически университет – София в навечерието на светлия християнски празник – Рождество Христово, а именно на 21.12. от 18 часа. Това е дългоочакван момент за състава, защото формира един цялостен етап от неговото израстване – етапът на утвърждаване на българската и световната хорови сцени.
За десетте години на съществуването си под вещото ръководство на диригента Рада Славинска и арт-мениджъра Ганка Янкова „евмолпеите” съумяха да представят на сцена 190 творби на 14 езика и да популяризират редица малко познати в България прекрасни хорови произведения. Те успяха да реализират 19 задгранични турнета в Сърбия, Гърция, Турция, Черна гора, Босна и Херцеговина, Унгария, Австрия, Словения, Италия, Германия, Франция, Люксембург, Белгия, да се превърнат в любимци на публиката и да получават отново и отново покани за местата, на които вече са пяли. 411-те концерти и концертни изяви за този относително кратък период и отзивите на специалистите и слушателската аудитория са сериозно доказателство за устойчивостта на явлението „Евмолпея”, за мобилността на състава, за високото певческо майсторство, постигнато с упорит труд.
Изборът на младежката формация за няколко културно-дипломатически мисии, организирани от МВнР, е признание както за състава и неговите ръководители, така и за пловдивската хорова школа. „Евмолпея” е един от най-младите хорове на България, но редовно е предпочитан от международните селекционни комисии на различни хорови и музикални фестивали между стотици състави от цял свят заради прекрасните си изпълнения, интересния репертоар, добрата визия, освободеността на музицирането. В биографията си хорът вече е записал участия в 24 международни фестивали и в някои от най-елитните български форуми като Софийски музикални седмици и Фестивал на камерната музика – Пловдив.
Да бъдеш „евмолпея” не е лесно. Иска се всеотдайност, постоянност, гласови данни, музикалност, страхотна памет и мобилност, но най-вече – истинско, неподправено удоволствие от пеенето в колектив. Това ще опитат да предадат на публиката момичетата в Коледния си концерт. По Коледа техните „представления” се превръщат в събития за града – от „Коледни блаженки” с театрален елемент и благопожелания, „Коледна магия” с изцяло сакрална адвентна програма, пресъздаване на коледна седянка или пък изцяло коледен репертоар, всеки коледен концерт е изненада за публиката. Внимателно обмисляните програми целят едно-единствено нещо – да зарадват пловдивчани и да им създадат цветно коледно настроение. Затова и за юбилейната десета Коледа са подбрани най-любимите на момичетата песни – за да е празнично и за тях и за техните фенове.
Разбира се, не всички предпочитани заглавия биха могли да бъдат включени в програмата, но 19-те подбрани обещават изключително приятно преживяване за публиката. Хорът и неговите ръководители пожелават с песните си „Весела Коледа и щастлива нова 2017 година” за всички нас, а ние – ние просто ще бъдем там за да получим благопожеланията лично и да си откраднем малко коледна магия.


Още веднъж програмата, защото има дребна промяна

Любими песни из репертоара на „Евмолпея”

„Играле се делие” – ар. Драгана Величкович 
„Гиди, Петкано” – ар. Стефан Мутафчиев
„Ела, моме” – ар. Николай Кауфман 
„Трендафилчиту, каранфилчиту” – ар. Николай Кауфман
           „Бре, Петруно” – ар. Красимир Кюркчийски
„Песен за Пловдив" - муз. Елза Паносян
текст Хованес Микаелян
„La pastorella si leva per tempo”- ***musica di anonimo
„Madrigal” – муз. Giovanni Gastoldi
„Kyrie”, „Gloria” из“Missa Lilium” – муз. Рада Славинска
„Cantate Domino” – муз. Hans Leo Hassler
„A Jazz Alleluja” – муз. Noel Goemane
„Hosanna” (traditional Zulu) – аr.  Andre van der Merwe
соло Станимира Господинова
„Perot Khamisha’asar” – муз. Naomi Shemer
текст  Naomi Shemer
„Slovenia, otkod lepote tvoe” – муз. Marian Stary
текст Slavko Avsenic
„Облака” – муз. Владимир Шаинский
             текст Сергей Козлов
        солисти Йована Везирова и Йоана Пенева
„Колокольчики звенят” – муз. Павел Чесноков
текст Александр Пушкин
„Petersburger Schlittenfahrt” – муз. Richard Eilenberg
текст Leo Breiten
„Рождество Твое” – муз. Рада Славинска
„Зимна песничка”   -    муз. Христо Недялков
текст Димитър Спасов


Хор „Евмолпея” и неговите ръководители д-р Рада Славинска и        г-жа Ганка Янкова  желаят весели коледни и новогодишни празници на всички Вас и отправят благодарности към тези, които са ги подкрепяли през Десетте години!