E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 04 Май 2015 14:22

Хор Евмолпея заминава на турне в чужбина

Девическата хорова формация „Евмолпея” при Община Пловдив отново ще реализира творческите енергии на младите таланти в поредното си задгранично турне.
На 5 май вечерта сладкогласните наследнички на Евмолп ще огласят артистичната зала „Тракарт” по повод представянето на словенската литература, а в ранните зори на Гергьовден ще тръгнат за Босна и Херцеговина. Нашите момичета са сред 10-те предпочетени хора между кандидатствалите за участие 136 състава от цял свят в XV-тия Международния хоров фестивал „Златна фея” в град Приедор.
 Евмолпеите са познат и ценен състав в Босна. Великолепното им представяне в елитния европейски музикален форум „Сараевска зима” през 2010 г., чудесните концерти във военната база Бутмир, записите в националното радио (Радио Сараево), високите оценки на сръбската хорова колегия и публика от представянето на състава в юбилейното 10-тото издание на Международния хоров фестивал в град Баня Лука през 2013 година са все събития, довели логично до избора на пловдивските девойки.
„Евмолпея” подготвя интересна програма, в която присъстват творби на фолклорна основа от наши композитори, сакрални произведения, хорови песни от словенски, чешки, сръбски, френски творци. Заглавията обхващат голям периметър стилове и епохи – от барока, през романтизма, 20-ти век, до актуалното съвремие. Това стилово разнообразие изисква висока концентрация и гъвкавост на интерпретацията по време на изпълненията, всъщност една от отличителните черти на състава.
На път за фестивала „Евмолпея” ще изнесе самостоятелен концерт в залата при седалището на православната митрополия в град Ниш под патронажа на Генералния консул на Република България Атанас Кръстин и присъствието на нишкия владика и ще поднесе цветя пред паметника-костница на българските войници.

Преди да пристигнат в Приедор пловдивските момичета ще зарадват със самостоятелен концерт и жителите на едно от най-старите европейски културни средища – град Тузла. Интересът към концерта е изключителен, казва организаторът от босненска страна Светлана Какеш – завеждащ кабинета на кмета. Залата на Националния драматичен театър, където ще се проведе събитието, обещава да бъде пълна докрай.