E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Петък, 18 Май 2018 08:04

Европейската нощ на музеите ще се проведе днес

Четиринадесетото издание на Европейската нощ на музеите ще се проведе днес. Общински институт „Старинен Пловдив“ отново участва активно в европейската инициатива, като екипът на културния институт е подготвил седем прояви в часовете между 18.00 и 00.00 часа.

 

Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви. Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години печели много поддръжници и се разпространява успешно из цяла Европа.  Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.

 

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора и най-вече до младата аудитория чрез представянето на необичайна и забавна програма, която освен възможността за запознаване с постоянната експозиция, да предлага и други културни прояви, като например театрална постановка, литературно четене, музикална програма и др.

 

Вижте инициативите в Пловдив:

 

ОБЩИНСКИ ИНСТИТУТ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“

на 18 май 2018 г. (петък)

Малка базилика

18:00 ч. Откриване на изложбата „Свързване“ - живопис, графика, скулптура, плакат. Гостува  Културно – информационен център на Република Македония в гр. София.

 Балабанова къща

Володя Казаков – изложба живопис „Нивото на река Дунав в сантиметри“, Сводеста зала

19:00 ч. - Откриване на изложба - живопис „Допълване“ на дуото Димитър Тошев и Тодор Васев – Дълбока зала. 

Изложба “От съкровищницата на Старинен Пловдив. Творби на Георги Божилов  - Слона” – 1 етаж 

Галерия „Златю Бояджиев“

20:00 – 21:30 ч. Поетичен дует на Славка Зашева и Рамела Бохосян

21:30 – 23:30 ч. Музикално – поетична вечер с участието на студенти по класическа китара и камерна музика на Стела и Костадин Динкови и поезията на Елена Диварова, Виолета Караджова и Евгения Тагарева.

Римски стадион

18:00 -  00:00 ч. – Отворен за посетители с вход свободен!

 

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ПЛОВДИВ

На 18 май - Международен ден на музеите, Градска художествена галерия – Пловдив чества празника, като подарява на гражданите безплатно посещение във всички свои сгради. 

Пет от тях са с работно време от 9,30 до 18ч.: 

Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15

Постоянна експозиция на Енчо Пиронков на ул. „Васил Кънчев“№1, Стария град

Постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“№11, Стария град

Постоянна експозиция „Георги Божилов - Слона“ на ул. „Княз Церетелев“№1, Стария град

Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“№22, Стария град

С работно време от 11 до 19ч. :

Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“, бул. „Шести септември“№179

 

На 19 май (събота), Градската галерия се включва и в Европейската нощ на музеите. С удължено работно време до 22 часа ще работят три от нейните сгради:

Постоянна експозиция  „Икони“

Залите за временни експозиции, където е представена изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима австрийски съвременни художници

Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“, където е експонирана голямата  Международна изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“.

На 19 май безплатен ще е входът само за часове след края на редовното работно време. 

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

На 18 май 2018 г., петък, Регионален исторически музей – Пловдив обявява свободен вход за експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1, експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14, които ще приемат посетители от 9:30 до 18:00 часа. 

От 18:00 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение” №1 ще започне вечер посветена на Минчо Кацаров. Българският художник е роден на 3 септември 1891 г. в Брезово, но остава сравнително непознат в страната ни. Той прекарва втората половина от своя житейски път във Франция, където напуска земния си път на 1 октомври 1953 година. Вдъхновен и завладян от музиката на Лудвиг ван Бетовен, Минчо Кацаров чувства съдбата си сродна с тази на композитора. Художникът е роден с недоразвита дясна ръка и изработва своите 36 портрета на световноизвестния класик с лявата.

На 19 май 2018 г., събота, Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата Европейската нощ на музеите с две от своите експозиции. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:30 до 24:00 часа, а входът и ще бъде свободен след 18:00 часа. Там пловдивското дружество родолюбие ще осъществи традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането.

Демонстрациите ще започнат след 19:00 ч. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1 ще работи от 17:00 до 24:00 часа със свободен вход.

 

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

На 19 май , събота, в Европейска нощ на музеите Регионален етнографски музей - Пловдив ще работи безплатно за посетители от 18.00 до 01.00 ч.

Гостите ще могат да разгледат:

Постоянна експозиция на музея

Изложба "От Виена и Константинопол. Етнография на града" - изложбата е подготвена от екипите на РЕМ - Пловдив и РИМ - Русе с финансовата подкрепа на Министерство на културата по повод Българското европредседателство но Съвета на Европейския съюз - 2018 г. Изложбата представя процеса на европеизация на всекидневието у нас. Основните антропологически категории са гръбнак на експозиционния разказ. Артефактите са свързани с важни места на памет в Пловдив и Русе, които през ХІХ в. са най-важните български градове, създали собствени модели за всекидневен начин на живот.

Изложба "Живи разкази" - картини от фонда на РЕМ - Пловдив, които допълват разказа на постоянната експозиция и представят делника и празника на българите през погледа на известни художници като Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Деню Чоканов, Елза Гоева, Колю Витковски и др.

 

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

 

На 19 май , събота, в Европейска нощ на музеите, Регионален природонаучен музей - Пловдив ви кани на безплатно посещение на експозицията в ,,Нощ на музеите“ от 19 часа до полунощ.

 

 

РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

 

Във връзка с честването на 18 май - Международния ден на музеите, Регионален археологически музей – Пловдив ще осигури безплатен достъп до експозицията в следните часове:

18 май 2018 г. (Международен ден на музеите), раб. време: 10:00 – 18:00 ч. – вход свободен

На 19 май 2018 г. (Европейска нощ на музеите), раб. време 10:00 - 18:00 ч. и 19:00 – 24:00 ч. – вход свободен 

Последно променена в Петък, 18 Май 2018 11:50