E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 16 Май 2018 08:54

Представят творчеството на Никола Филипов по повод неговата 70-годишнина

 

На 21 май 2018 г. от 17.30 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представено творчеството на Никола Филипов по повод неговата 70-годишнина.

Никола Филипов е роден в Асеновград. Завършва физика в ПУ „Паисий Хилендарски“ със следдипломна квалификация в Техническия университет в София. Работил е като учител, в Института по цветна металургия – Пловдив и др. Завършва професионалния си път като инженер в Лондон, където се пенсионира. От 1998 г. до днес разпределя живота си между Лондон и Пловдив.

Никола Филипов пише от младежка възраст. Има над 600 журналистически материала в около 30 наши и чуждестранни вестници и списания. Автор е на десет различни по жанр и тематика книги: „Воден през вековете“, „Пленена душа“, „Как да икономисаме 30 процента електроенергия“, „Воденски манастир Св.Кирик“ и др. Книгата му „Що е то Лондон и що прави нашенецът там“ е претърпяла три издания. Негови произведения са издавани и превеждани на български, руски, аглийски, гръцки, турски и др. езици. Награждаван е в редица литературни конкурси. Член е на Съюза на независимите писатели в България, на Международния съюз на писателите и журналистите и на Българската генеалогична федерация „Родознание“.

През 2010 г. претърпява в Лондон тежка катастрофа, в която едва оцелява. С много воля и упоритост успява да се възстанови.

Новата му книга, наскоро издадена в Англия е с показателното заглавие „Защо Брекзит ли? Ето защо!“ Под печат е и книгата „Не сади лозе големо“, съдържаща разкази, фейлетони, пътеписи и др.

За Никола Филипов на 21 май ще говори акд. Марин Кадиев.