E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 15 Май 2018 21:45

Турската общност почерпи пловдивчани с арнаутски джигер/снимки/

Турската общност почерпи пловдивчани с арнаутски джигер Турската общност почерпи пловдивчани с арнаутски джигер

Освен известният одрински джигер на “Етно кухня на колела” турската общност  представи на пловдивчани  арнаутски джигер. 

В Деня на турската кухня на панаира бяха представени три традиционни хлябa. Първо представиха “Тарнак” със суджук -  е ръчно приготвен тънък хляб, който има специална технология на месене. След това вкусния „симид“. За да бъде един турски геврек наистина турски, има едно задължително условие – коричката трябва да е напукана и много хрупкава, а отвътре тестото да е меко и пухкаво. Симидът се е превърнал в храна за турците по време на закуска, обяд и вечеря и обикновено се поднася с черен чай, плодове, сирене, различни видове сладка и мармалад.

Гостите на турската вечер хапнаха и от меките хлебчета “поача”. Най-често те се правят с маслинка, сирене и кашкавал.

 

Импровизираният кафе-бар на открито предлагаше турско кафе на пясък с тулумбичка, чай и шербет, а пред мобилната кухня майстор-готвач показваше как се приготвя одринския джигер. Турските майстори представиха най-известните си и вкусни народни ястия като лахмаджун и адана кебап, султан кебап, оригинална имамбаялдъ, карнъ ярък, пилаф, къпана баница и др. Тази година, вместо “филибе кюфте”, гостите хапнаха “чиг кюфте”. За финал се подсладиха с турска баклава.

 

Последно променена в Вторник, 15 Май 2018 21:54