E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 10 Април 2018 15:17

Балетът „Дон Кихот“ на Софийската опера гостува в Пловдив/снимки/

Балетът „Дон Кихот“ на Софийската опера гостува в Пловдив Балетът „Дон Кихот“ на Софийската опера гостува в Пловдив

 

Утре, 11 април, точно в 19 часа започва балетът „Дон Кихот“, с който Софийската опера ще гостува на Държавна опера Пловдив на сцената на ДК „Борис Христов“. Художественият ръководител на балета на Софийската опера, Сара-Нора Кръстева изтъкна : „Отиваме  в Пловдив, не само, защото  сме поканени от ръководството на Операта, а и защото публиката там е изключително радушна и винаги ни е посрещала и изпращала с много аплодисменти. Пловдив е романтичен град, пълен с история и вярвам, че балетът за  рицаря Дон Кихот, ще бъде посрещнат с радост.“

 

„Дон Кихот“ е балет по романа „Дон Кихот де ла Манча“ на испанския писател Мигел де Сервантес. Счита се, че е сред най-ярките и велики творения измежду класическите балети. Спектакълът е поставян от много балетни трупи по целия свят в различни варианти. Първата постановка е във Виена през 1740 г.

 

Най-известна е постановката (1900) на руския балетмайстор Александър Горский по музиката (1869) на чешкия композитор Лудвиг Минкус, дълго работил в Русия, но първата хореография по неговата музика е на Мариус Петипа.

 

Първото представление на балета на Л. Минкус се състоява на 14 декември 1869 г. в „Болшой театър“ в Москва. По-късно свои редакции на този балет, значително отличаващи се от първоначалната версия, създават други хореографи като Алексей Ратманский и Борис Ейфман.

 

В романа на Сервантес образът на печалния рицар Дон Кихот, готов на всякакви подвизи и благородни постъпки, се явява основа на сюжета. В балета „Дон Кихот“ обаче той се явява второстепенен персонаж, а сюжетът се съсредоточава на любовната история на Китри и Базил, изпълняващи свои вариации на градския площад.

 

Кръчмарят Лоренцо иска да омъжи дъщеря си Китри за богатия аристократ Гамаш. Но Китри е влюбена в бръснаря Базил. Дон Кихот, начел се на рицарски романи, вижда във въображението си образа на Дулсинея, за която взема Китри.

 

По време на празнично веселие в кръчмата Базил разиграва сцена на самоубийство и Китри умолява баща си да благослови любовта им. Лоренцо се колебае. Възмутеният Дон Кихот заповядва да се изпълни молбата. С неохота Лоренцо ги благославя. Базил бързо се изправя цял и невредим - неговото самоубийство е било само шега. Приятелите избутват Гамаш от кръчмата.

 

Всеобщото веселие и танците продължават. На площада всичко е готово за празника в чест на влюбените. В тържествен марш се събират гости. Среди тях са благородният рицар Дон Кихот и неговият оръженосец Санчо Панса.

 

„Дон Кихот“- балет от Минкус

 

 Участват:

 

Китри - Марта Петкова

 

Базил - Никола Хаджитанев

 

Еспада -Цецо Иванов

 

Повелителка на дриадите - Боряна Петрова

 

солисти и ансамбъл на балета на Софийска опера

 

 Спектакълът се играе на запис

 

 Постановка и режисура:

 

Петър Луканов

 

Художник на декора

 

Иван Попов

 

Художник на костюмите

 

Цветанка Петкова-Стойнова

 

Репетитори:

 

Мария Илиева, Ясен Вълчанов,Трифон Митев, Милена Симеонова,

 

Сара-Нора Кръстева, Риолина Топалова

 

Помощник режисьор:

 

Риолина Топалова

Последно променена в Вторник, 10 Април 2018 15:29