E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 17 Март 2018 21:05

SPOTLIGHT: USA се разраства с танцови ателиета и прожекции

Танцови ателиета по импровизация за професионалисти, любителски класове и прожекции на документални филми със свободен достъп предшестват първото мащабно културно събитие за годината – SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц, която ще се проведе между 26 и 28 март в Пловдив.

 

На 23 март (петък) в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в София професионалисти и учащи в сферата на изпълнителските изкуства имат възможност да почерпят опит от хореографите Меган Бридж, <fidget> (Филаделфия) и Джона Бокеер (Ню Йорк). Между 10:00 и 13:30 ч. Бридж и Бокеер ще представят подбрани акценти от работата си, новаторски техники и принципи за импровизация, броени дни преди техните спектакли „ДРУГИ МИТОВЕ“ (Jonah Bokaer Choreography) и „ЗАДЕН ДВОР“ <fidget> да дебютират в Града под тепетата.

 

 

На 25 март (неделя) предстоят още 2 танцови ателиета в Dance Station (Дом на културата „Борис Христов“, ет. 4). От 11:00 до 13:00 ч. техники по импровизация ще преподава Тани Холт, която по време на SPOTLIGHT: USA ще разстрои клишето за женското тяло в „УСЕЩАНЕ/ОБЪРКВАНЕ“. От 13:00 часа, отново в Dance Station, започва танцовият клас Dance Church на хореографа Кейт Уолик (Сиатъл), насочен към любители и ентусиасти без опит. На 27 март, вторник, Кейт ще представи своя спектакъл „ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ“, вдъхновен от музиката и бунтовния дух на Сиатъл.

 

За участие във всички ателиета се изисква предварително записване на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като за първите 3 организаторите молят да бъде изпратено и портфолио. Dance Church с Кейт Уолик e достъпен за всички желаещи, така че за него се изисква единствено записване. За подробности следете събитията във Facebook на страниците One Dance Week и ONE Foundation for Culture and Arts.

 

 

Всички водещи са част от 9-те избрани от международно жури хореографи и танцови компании за участие в SPOTLIGHT: USA. Сред тях са още танцуващите активисти от CONTRA-TIEMPO с “БУЙНА ВОДА“, както и прочутата илюстраторка на The New Yorker Майра Калман с „ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА“, разказани майсторски чрез танц от хореографа Джон Хегинботам и неговата трупа.

 

 

Под светлините на прожекторите в Дом на културата „Борис Христов“ и Драматичния театър – Пловдив американските артисти ще представят работата си не само пред българската публика, но и пред важни международни гости – директори на театри, фестивали и културни институти от Европа, Азия и Латинска Америка. От Индия до Мексико и от Япония до Тунис, сред тях са Марк Олив (Teatre Mercat de les Flors, Барселона), Кристиан Вати (Internationale Tanzmesse, Дюселдорф), Ивона Кройцманова (Tanec Praha, Прага), Сухай Чан (Международен фестивал за танц в Сеул), Саори Миками (Setagaya Public Theatre, Токио), както и много други.

 

 

 

Професионалната публика на събитието включва програматори от Великобритания, Франция, Унгария, Полша, Норвегия, Италия, Гърция, Тайван, Хонконг, Южна Корея, Израел, Ливан, Тунис, Обединените арабски емирства, Бразилия и други.

 

В почивните дни преди официалното откриване на SPOTLIGHT: USA в офиса на Фондация ЕДНО за изкуства и култура ще има и прожекции на два филма, свързани с танцовото изкуство в САЩ - „Check Your Body at the Door“ за клубната култура и „Never Stand Still“ за някои от най-големите легенди, сред които Мърс Кънингам, Марк Морис и Сюзан Фарел, участвали в култовия Jacob’s Pillow Dance Festival. За подробности следете Facebook страниците One Dance Week и ONE Foundation for Culture and Arts.