E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 07 Декември 2017 23:46

Много аплодисменти за Спящата красавица в Дома на културата/снимки/

Много аплодисменти за Спящата красавица в Дома на културата Много аплодисменти за Спящата красавица в Дома на културата

Любимият балет на малки и големи „Спящата красавица” от П. И. Чайковски представиха в съвместен проект Държавна опера-Бургас и Софийската опера и балет. В препълнената зала на Дома на културата Борис Христов бурни аплодисменти обраха премиер-солистите на Софийската опера и балет Веса Тонова като принцеса Аврора и Емил Йорданов като принц Дезире. Прима балерината на бургаската опера Галина Калчева, която се превъплъти в образа на феята Люляк.

 В спектакъла взеха участие възпитаници на балетните паралелки при НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас. 

 

Костюмите бяха друг уникален елемент от постановката. Те са дело на Цветанка Петкова – Стойнова и са облепени изцяло на ръка с няколко хиляди камъни „Сваровски“. В действието част от балерините сменят по няколко тоалета, затова бройката на костюмите нараства до около осемдесет.

"Спящата красавица" се счита за най-красивата балетна музика на Чайковски. Балет-феерия в три действия по музика на П. И. Чайковски, Либрето Мариус Петипа и Иван Всеволожски. По едноименната приказка на Шарл Перо. В интерпретацията на проф. Мехмедов е запазен финалния кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

 

Премиерата на балета "Спящата красавица" е в Мариинския театър в Санкт Петербург на 15-ти януари, 1890 година. Постановката е подготвена много грижливо - с богата сценография, привлечени са най-добрите солисти на театъра. От създаването си до днес, повече от век по-късно, "Спящата красавица" продължава да се смята за класика в репертоара на световните театри.

 

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА" - балет по музика на П. И. Чайковски
В ролите:
Веса Тонова
Емил Йорданов
Галина Калчева
Надежда Величкова
Постановка и режисура:професор Хикмет Мехмедов
Сценография: Иван Токаджиев
Художник на костюмите: Цветанка Стойнова
Асистент балетмайстор: Веса Тонова

Последно променена в Петък, 08 Декември 2017 00:14