E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 11 Октомври 2017 10:35

Започва Петата национална среща на музеите

Днес в 14 часа започва Петата национална среща на музеите от цялата страна под надслов  „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”. Организатори са Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, Община Пловдив и Регионален етнографски музей – Пловдив.
Събитието се провежда в Голяма конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“ и продължава до 13 октомври. Официалното откриване е утре – 12 октомври в 9.30 часа.

 В 17.00 часа във фоайето на ет.2 се открива съпътстваща фотоизложба Музеят „Борис Христов“ – София  гостува в Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив, с изложба за дома на Борис Христов в Рим, Италия  на фотографа Светослав Чулин. Директорът на Музея „Борис Христов“ в София Елена Драгостинова (тел. 0887 062 660) и и авторът Светослав Чулин  ще разкажат разкажат още за невероятния дом и дело на Борис Христов.

 
На 12 октомври, сряда, от 16 часа в Малка конферентна зала на ДК „Борис Христов“, ет.2 ще бъде открита изложба „Ден на индианската съпротива и венецуелската реалност“ по повод Дните на венецуелската култура в Пловдив. Изложбата на предмети от традиционната индианска култура ще бъде открита от Н.Пр. г-жа Ориета Капоне – посланик на Венецуела в България. Инициативата за Дни на венецуелската култура, организирани от посолството се  провежда за трети път. През 2016 и 2015 година, в Дома на културата бяха организирани безплатни прожекции на венецуелско кин, презентация на забележителностите, дегустация на традиционни храни и напитки, изложба на занаятчийски изделия и други. ( венецуелското събитие няма връзка със срещата на музеите)