E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 19 Септември 2017 14:37

Балканска огърлица – проектът, който създава традиции и мостове между държавите

Международният фестивал „Балканска огърлица" - 2017 започва от днес  и продължава до 22 септември, за да се влее в традиционния Есенен панаир на занаятите, който ще бъде открит на  21 септември и ще продължи до неделя - 24 септември. Мястото отново е Узун Чаршия (Малката Главна на ул. „Райко Даскалов"), където ще могат да бъдат видени уникални бижута от разнообразни материали – от сребро до кожа, изработени от бижутери от България, Германия, Македония и Сърбия. По проект, Балканската огърлица ще бъде от две части,  направена  от сребро, осигурено от КЦМ 2000 АД , в специалното оборудвано ателие за работа със сребро в СУ „Никола Вапцаров“. На финала двете части  ще бъдат сглобени  на „чаршията“  пред очите на публиката. Това разказа днес председателят на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив и член на УС на Фондация „Пловдив – 2019“ - Тони Симидчиева на пресконференция, в която участваха част от майсторите, Рая Маринова от ОИ „Старинен Пловдив“,  Емил Василев – изпълнителен директор на Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие и Любен Баков.
Организатори на Балканска огърлица са Регионална Занаятчийска Камара- Пловдив, Община Пловдив и Балканско бюро за подпомагане на средното съсловие.

 


Участници в изработката на „Балканска огърлица”са майсторите :

 


Анна Медарска от Пловдив, която от десет години се занимава с ювелирство, като  създава много авторски модели. Има три специализации в Германия и една във Флоренция. В момента има собствено ателие за авторска бижутерия.

 


Петър Дудулов от София. През 1986 година, той започва да изучава дърворезба при големия дърворезбар Петър Кушлев. Десет години по-късно се посвещава на ювелирния занаят, като работи в известни столични ателиета. Има богат опит в изработката на авторски бижута, в колаборация с различни дизайнери на кожени облекла и аксесоари, стъкло и дърво, които се предлагат в галерии от страната и чужбина.

 


Любомир Николов от град София. Занимава се с бижутерия и сребърни бижута 21 години, 7 години от този период работи в Белгия. Има богат опит в изработката на изцяло ръчна бижутерия. От 5 години е съдружник и партньор в ателие за изработка на поръчкови бижута - Фибула.

 


Петьо Кошев от Пловдив.  С ювелирно образование и богат опит в изработката на авторски бижута.
Катарина Дода е родена в Скопие, където живее и работи и днес. Изработката на филигран е традиционен семеен занаят от много генерации назад. Има собствена работилница  „КД Ювелир“. Изработва уникални бижута в традиционен дизайн, както и модерни накити с внесени традиционни мотиви. Представя своите изделия на фестивали в цял свят, посветени на съхраняването на старите занаяти. Лауреат е на много награди и признания.
Мирослав Стоянович от  Сърбия е майстор ювелир, който от години се занимава с изработка на авторски бижута.

 


Нана Престел – Българката, родена в Бургас завършва Средно специално художествено училище за сценични кадри в Пловдив , Художествена академия в София и Академията за приложни изкуства и дизайн в Хале. Живее и работи в Идар-Оберщайн, Германия. Носител е на престижната Германска награда за бижута и скъпоценни камъни – 1999 и други национални и международни отличия. Художествен ръководител  на Школата по изобразително изкуство в Идар-Оберщайн.

 


Участници в „Уъркшоп в работилници за изработване на накити от различни материали”  майстори - занаятчии от Бакалова къща и „Улица на занаятите” на ул. „Стръмна“ № 1- 3
Участници в демонстрации и базар – общо 19 български майстори – занаятчии, които ще демонстрират и изработват накити от различни материали, двама майстора от Сърбия и Македония.
    


Ето и програма на БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА по дни и часове:



19.09.2017г. /вторник/
11.00ч. Уъркшоп „БАЛКАНСКА ОГЪРЛИЦА 2017”, представяне на участниците   и запознаване с регламент за изработка на огърлицата  в бижутерската работилница на СУ „Никола Вапцаров”.
Всеки участник ще изработи два елемента от сребро, които ще бъдат сглобени в една огърлица. За първия елемент се предоставя плочка с размер 40х40 мм и ювелирен камък, който да бъде вграден, инкрустиран и украсен по идея на майстора. Вторият елемент с размер 40х60мм се изработва изцяло по идея  на майстора. На всеки участник се предоставя: работно място в оборудвана бижутерска работилница, проект на огърлицата, необходимите пластина и тел от сребро, проба 925, ювелирен камък. Среброто, което се предоставя е дарение от КЦМ.  По традиция изработената огърлица ще бъде дарена от РЗК-Пловдив на партньор , който ще се определи от УС.
11.00ч. – 18.00ч.  – Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали. ул. Райко Даскалов(Старата Узун Чаршия.)
12.00 ч. -18.00 ч. – Изработване на „Балканска  огърлица” в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров”.
20.09.2017г. /сряда/
9.00ч. -12.30ч.  - Изработване на „Балканска  огърлица” в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров” .
11.00ч.–18.00ч.  - Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали. ул. Райко Даскалов(Старата Узун Чаршия).
13.00 ч. -15.00 ч. - Уъркшоп за изработване на накити – лектор от Германия, майстор Нана Престел - СУ „Никола Вапцаров”.
13.00 ч. -15.00 ч.- Уъркшоп за изработване на накити от различни материали – „Улица на занаятите” /ул. Стръмна 1А, 2 и 3/; Бакалова къща.
15.00ч. -18.00ч.  - Изработване на „Балканска  огърлица” в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров” .
16.00ч. -18.00ч.  - Уъркшоп „Българската забрадка като аксесоар от женския накит и начин на употреба” ул. Райко Даскалов / пред сградата на БНБ/. Ще бъдат представени забраждания и украси за глава от различни региони на България. Посетителите ще чуят беседа за начина на изработване, поводите по които се ползват, история, възникване, както и демонстрация на използването им . Желаещите дами, ще имат възможност да се забрадят и направят собствена снимка.
21.09.2017 г. /четвъртък/
9.00ч. -12.00ч. - Изработване на „Балканска  огърлица” в оборудвана бижутерска работилница в СУ „Н.Вапцаров”.
12.30 ч. -14.30 ч.  Уъркшоп  по сребърен филигран - СУ „Н.Вапцаров” с лектор Катарина Дода.
11.00ч.–18.00ч.  - Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали на  ул. Райко Даскалов (Старата Узун Чаршия).
15.00ч. -17.00 ч. - ФИНАЛЕН ЕТАП от изработване на „Балканска  огърлица”, сглобяване на готовите елементи на ул. Райко Даскалов / пред БНБ/.
19.30ч.  – Майсторска вечер – представяне на сребърната огърлица, връчване на грамоти на участниците.

22.09.2017 /петък/
11.00 ч.–18.00 ч.  - Демонстрации и базар на накити, изработени от различни материали на ул. Райко Даскалов (Старата Узун Чаршия)

Вижте и програмата на Есенен панаир на занаятите – Пловдив 2017, който ще се проведе от 21 до 24 септември на ул. „Райко Даскалов“ /Малката главна, старата „Узун чаршия“/, като част от Празниците на Стария град.
Организатори: Регионална Занаятчииска Камара- Пловдив, Община Пловдив, ОП„Туризъм”, ОИ „Старинен Пловдив” и Регионален етнографски музей Пловдив.
Спомоществуватели: СОТ Брадърс, КЦМ Металургремонт 21, Група за народни танци "Китка" - гр.Раковски.










Последно променена в Вторник, 19 Септември 2017 16:29