E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 16 Септември 2017 13:47

Пловдив осъмна с ново пространство за култура и фонтан, пълен с диетична кола 

 

Вчера започна Нощ/Пловдив 2017, която за първи път тази година продължава в три вечери. В програмата на фестивала организаторите от „Отворени изкуства“ включват специална изложба, посветена на юбилея на Фондацията и курирана от културолога Владия Михайлова под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ. Тя беше представена на официално откриване в бившия магазин Детмаг Снежанка на Главната улица, който беше затворен затворен повече от 15 години. Проектите, инициативите, каузите и начина на работа на „Отворени изкуства” бяха представени на гостите под формата на инсталации, художествени произведения, видеоматериали, документи, интервюта с приятели, партньори и екипа. 

„Очакват ни три незабравими Нощи с над 120 събития на 75 локации в целия град. Ще бъде най-дългата и най-силна Нощ досега. Щастливи сме, че успяхме да организираме юбилейната си изложба тук, в Детмаг. Маркираме това пространство като ново място за култура.“

В ранните часове на 15 септември от Фонтана с пеликаните бликна диетична кола – част от проекта на световноизвестния художник Майк Буше „Private Idano”. Скулптурата „Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)“ изразява интереса на артиста към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, прилагането на поведенчески модели и социалния контрол. Той ще реализира и първата си самостоятелна изложба със специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015 – 2017 в галерия SARIEV Contemporary, която може да бъде видяна до 30 септември. 

„Създадох тази творба, защото исках да дам на хората това, което обичат. Можеш да усетиш аромата, да видиш отражението си в тъмната повърхност, можеш да се насладиш на това, което всеки иска в отворена градска среда и преживяването да бъде общо. Пловдив е много интересен, архитектурата е уникална, а приемането на съвременото изкуство наистина го превръща в културен център.“, коментира минути след осъществяването на проекта си Майк Буше.

Нощ/Пловдив 2017 продължава до неделя, 17 септември с над 120 безплатни събития на 75 локации в града. 

Последно променена в Събота, 16 Септември 2017 21:57