E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Събота, 16 Септември 2017 11:09

Нощ/Пловдив 2017 в Стария град-с разнообразна програма за всеки вкус /галерия/

Богата програма за хора с разнообразни интереси посрещна Нощ/Пловдив 2017 в различни обектите на Стария град- творческа детска работилница, историко-политическа изложба, изкуство, танци и класическа музика.

В дворовете на Балабановата къща и къща „Хиндлиян” любителите на изкуството разгледаха Националните есенни изложби 2017 „ПЛАЦЕБО”, срещнаха се с част от авторите и задаваха своите въпроси към тях.

Преди старта на Нощ/Пловдив 2017 в двора на Малката Базилика, специално за децата се проведе творческа работилница „Вълнени истории”. „Целта на ателието е малчуганите да се докоснат до вълната и да направят неща, които не са характерни за детската градина и училището, да сътворят нещо необикновено”, обясни Йовка Христова, основател на „Работилничка за чудеса”.С голям интерес всички се включиха в изработването на вълнени топчета, които имат в сърцевината ароматен сапун и служат за ароматизатори, както и спирали от различни цветове вълна, които са елементи за направата на бижута и украса.

По-късно вътре в археологическия комплекс бе подредена изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа”.  Нейни организатори са Представителството на Европейската комисия в България и Информационен център „Европа директно” – Пловдив.Тя е пътуваща изложба по повод 60-ата годишнина от подписването на Римските договори (1957 – 2017 г). Проследява с документи и факти най-важните събития от създаването и развитието на Европейската икономическа общност и Европейския съюз до наши дни.

Посетителите имаха възможността да се запознаят с фотоси и текстови обяснения на български език със зараждането на идеята за обединена Европа и първоначалните стъпки в икономическата и политическа интеграция на първите европейски държави, основали Европейската икономическа общност. Проследяват се началото на официалните дейности на основните европейски институции и техните правомощия, както и  създаването на Единния пазар и Икономически паричен съюз след договора от Маастрихт и факти за социалните измерения и европейското гражданство. Експозицията представя разширяването на Европейската икономическа общност и Европейския съюз, ролята за запазването на мира на Стария континент и развитието на света в глобален мащаб. Отделено е място и за бъдещите предизвикателства пред развитието Европа.

За първи път изложбата бе показана през м. март 2017 г. в Рим на срещата на ръководителите на ЕС по повод честванията на 60-тата годишнина от подписването на Римските договори. По-късно гостува в посолството на Италия в София и чрез представителството на Европейската комисия и Информационните центрове „Европа директно” – България се представя в големите градове на страната ни.В Пловдив може да бъде разгледана и на 16 септември в Малката базилика – втората вечер на Нощ/Пловдив 2017.


С много настроение започна програмата в двора на галерия „Златю Бояджиев”.Момичетата от спортен клуб „Тракия” представиха танцов спектакъл „Светлина”.В изпълнението им бяха включени части от съчетания и импровизация в силуети-сенки.

В презентацията ,,Черно, Бяло и Светлината“- I-ва част, бяха показани фотографии, обединени от чувството за красота, светлина и тяхното взаимодействие със сянката. Авторите са известни имена от цяла България: Милан Христев, Илиян Божинов, Магдалена Уанли, Росен Коларов, Николай Желязков, Николай Казаков и Самуил Величков.Черно-белите фотографии са пейзажни, портретни, социални, бит и архитектура.

Във втората част на презентацията ,,Черно, Бяло и Светлината“ авторите Димитра Лефтерова и Севлия Цуцекова ни дадоха нов поглед към творбите на Златю Бояджиев - светлината на цветовете, която играе със сенките и разкрива нови форми, образи в творческата реалност на художника. „Гледайки картините, попадаме на светлинен лъч, водещ ни към детайл, в който са съчетани светлосянка и символика.Това ни открива духовния и физическия аспекти на светлината в творби като „Молебен”, „Хоро”,  „Слепите”, „Гилотината” и други”, коментира Севлия Цуцекова.

Накрая вечерта в двора на галерия „Златю Бояджиев” завърши с изпълнения по класическа китара и солови изпълнения на студенти от класа на доц. Стела Митева-Динкова.Последно променена в Събота, 16 Септември 2017 13:39