E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 05 Септември 2017 15:04

Още интересни спектакли предлага модулът CHECK THE CZECHS НА ONE DANCE WEEK

След шампионския спектакъл, посветен на Мохамед Али, СТЪПКА ПРЕДИ КРАЯ, който ще видим на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 8 октомври от 20:00, специалната програма CHECK THE CZECHS добавя още два спектакъла към сегмента си – ГАЙД на 24 септември от 19:30 и РАЗКАЗВАЧКАТА на 8 октомври от 16:30. Модулът, който поставя във фокус чешката съвременна изпълнителска сцена, е куриран от Ивона Кройцманова – моторът зад почти всички изпълнителски феномени в Чехия.

В ГАЙД двама танцьори въплъщават един и същи герой в различни отрязъци от време. Аудиовизуалният спектакъл е светлинна панорама на живота, в която “преди“ и „сега“ се сливат, за да поканят на сцената другия аз. Представлението на хореографа Вера Ондрашикова е отличено за визуални ефекти и за фаворит на публиката.

    Не бях виждал нищо подобно досега, тази игра с очите ми, която винаги ми доставя удоволствие. Мисля, че спектакълът е интересен и находчив. Харесва ми възрастният изпълнител на сцената. Мисля, че във възрастните тела е събрано много повече знание, отколкото можем да получим просто като стоим отстрани. – Буш Хартшорн


РАЗКАЗВАЧКАТА навлиза в най-тъмните пластове на интимния женски свят. Сесил да Коста танцува, пее и преживява екстремно физическо натоварване на сцената. Изпълнителката се вдъхновява от романа на Атик Рахими „Камъкът на търпението“, в който афганистанска жена се осмелява да говори за насилие, сексуални посегателства, потисничество и още преживени страдания пред нейния изпаднал в кома съпруг. На сцената буквално и преносно ще се разбиват стени от тухли, построени от самите нас.

    Опустошителен… вик от ярост срещу произволната жестокост на Вселената. – The Guardian

    Спектаклите от програмата CHECK THE CZECHS гостуват на юбилейното издание на ONE DANCE WEEK в Пловдив с подкрепата на Чешки център в София, Посолството на Чехия в София, Министерство на културата на Чехия.

banner728