E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 21 Юли 2017 16:01

Испанска фиеста вдъхнови пловдивчани

Популярната испанска група "Ла Туна" от Университета от Алкала Де Енарес разтърси снощи центъра на Пловдив по време на безплатния концерт, който музикантите изнесоха на сцената пред Община Пловдив. На мястото на събитието заедно пяха и танцуваха много пловдивчани, туристи и групи от участници в провеждащото се в момента в Пловдив, Световно първенство по гребане за младежи и девойки.
Преди концерта, музикантите от групата имаха среща със заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков, който ги посрещна в заседателната зала на Община Пловдив. Той ги поздрави с „добре дошли“ в града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година и ги приветства сърдечно за усилията и големите успехи в мисията им да популяризират испанския бит, култура и фолклор. Институцията, която е с пет вековна история изнася безплатни концерти по целия свят, като една от основните цели на "Ла Туна" е да поддържа вековната традиция чрез музиката, популярния фолклор и особено чрез „оживлението“ и „радостта“. С богатия си репертоар, те са участвали във фестивали на 5 континента. Изнасяли са концерти в Хонконг, Ню Йорк, Мексико, Перу, Боливия, Венецуела, Куба, Токио, Буенос Айрес, Москва, Италия, Бряг на слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, почти цяла Европа, пътували са многократно до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.
Ръководителят на групата, съставена от 27 музиканта представи накратко историята на "Ла Туна“ и връчи на заместник-кмета Александър Държиков подаръци от името на Университета и от Общината на Алкала де Енарес – традиция, която се спазва във всеки град-домакин. На свой ред,  всички музиканти получиха книга за Пловдив на испански език и сувенир с българска народна носия, с мускал българска роза.
 "Ла Туна“ изпълниха в залата три музикални поздрава към домакините, последният от които специално подготвен за турнето в България – песента на Емил Димитров „Една българска роза“. След срещата, групата направи шествие по главната улица с краен пункт – сцената пред Община Пловдив. Концертът за пловдивчани и гости на града започна малко преди 20 часа и завърши в 21.30 часа, под бурните аплодисменти на публиката, която танцуваше почти през цялото време.
Днес в програмата на "Ла Туна“ е включена туристическа обиколка на забележителностите на града с екскурзовод, осигурен от Община Пловдив.  По време на обиколката, на всички подходящи места те отново ще пеят за пловдивчани и гости на града. Утре е последният им концерт в София, който поставя край на турнето. Преди Пловдив, групата посети Плевен и Бургас.

Последно променена в Петък, 21 Юли 2017 16:05