E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Четвъртък, 18 Май 2017 14:19

Градската галерия, БНТ Пловдив, Вълчан Петров и Хор „Иван Спасов“ с общи изяви в Европейската нощ на музеите в събота

 

Градска художествена галерия – Пловдив традиционно се включва със свои прояви в Европейската нощ на музеите, която тази година се провежда за 13-и път. На 20 май (събота) достъпът до всички нейни експозици е безплатен. Между 10 до 18 часа всеки посетител на Стария град може да разгледа основната Постоянна експозиция с произведения на изобразителното изкуство от 19 век до наши дни на ул. „Съборна“№14А; Постоянна експозиция „Икони“ на ул. „Съборна“№22; двете постоянни експозиции „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и временната изложба на художничката от Поморие Нели Тодорова, разположени в сградата на ул. „Артин Гидиков“№11. На разположение с вход свободен в събота е и Постоянната експозиция на Енчо Пиронков на ул.„Васил Кънчев“№1. През целия ден и до 1 часа през нощта е свободен достъпът до изложбата на Вълчан Петров, която се открива на 18 май в Залите за временни експозиции на ул.“Княз Александър I“№15. 

Творческата среща с художника, който навършва 70 години, е първата от проявите в Европейската нощ в събота. Тя започва в 19 часа и на нея са поканени всички граждани, които искат да се запознаят по-отблизо с художника и да научат повече за неговите житейски, философски и творчески възгледи.

От 20 часа започва „Нощ на БНТ Пловдив в Галерията“ в същите зали. Ще се прожектират филми за художниците Златю Бояджиев, Димитър Киров, Георги Божилов - Слона, Йоан Левиев, Георги Бояджиев - Бояджана, Здравко Йончев, Лили Кичукова, Станимир Видев, Атанас Хранов, както и за създателя на архитектурния резерват "Старинен Пловдив" Атанас Кръстев (популярен в артистичните среди като Начо Културата).

Любителите на музиката пък могат да изберат Камерен хор „Иван Спасов“. Престижната формация ще изнесе концерт в Постоянна експозиция „Икони“ от 19 часа.

Заповядайте да съпреживеем заедно 15 часа изкуство.