E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 26 Февруари 2018 10:36

Отбелязват 150 години от рождението на Борис Дякович

На 28 февруари 2018 г. се навършват 150 години от рождението на Борис Дякович /1868-1937/ - историк, археолог, библиотечен и музеен специалист, един от директорите на Пловдивската народна библиотека, допринесъл изключително много за нейното развитие, ръководил дейността й повече от 30 години /1901-1932/.
Дякович произхожда от семейство на бесарабски българи. Завършва училище в родния си Болград и класическа гимназия в Пловдив /1890/. Следва право в Одеса и Прага, след това история и археология в Париж. Той е първия българин завършил археология и допринесъл много за развитието й у нас. В София е назначен за уредник в Народния музей  и по-късно за заместник директор на Народната библиотека. От 1901 до 1932 г. е директор на Пловдивската народна библиотека, към която през 1910 г. създава и Археологически музей. Основател и първи почетен член на Археологическото дружество в Пловдив и действителен член на Българския археологически институт от основаването му до смъртта си.
Борис Дякович е автор на раздела за библиотеки и музеи в Закона за народното просвещение от 1909 г. Изработва модерен Правилник на Народната библиотека в Пловдив и започва издаването на нейния годишник. Като археолог работи в областта на тракийската и гръко-римската древност. С безпогрешен усет кани за работа в Пловдивската библиотека хора като Николай Райнов и Иван Радославов. За годините,  през които е директор, увеличава библиотечния фонд от 24,333 тома на 90,000 тома.
Във връзка със 150-годишнината от рождението на Борис Дякович НБ“Иван Вазов“ е подготвила програма за нейното отбелязване на 28 февруари от 11.00 ч. във фоайе Изкуствотека. Програмата включва:
кратко музикално въведение в изпълнение на Ирен Капеловска – пиано и Гергана Петрова – флейта
представяне на фототипното издание на „Исторически преглед на Народната библиотека и на Музея в Пловдив до Съединението“ от Борис Дякович
откриване на съвместна изложба, съвместно с Регионален археологически музей и Регионален държавен архив Пловдив /до 18 март/
именуване на читалня №5 Специални сбирки като „Борис Дякович“
поднасяне на цветя пред барелефа на Борис Дякович в предверието на Библиотеката.