E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 05 Февруари 2018 11:11

Илиана Манукова представя изложба живопис Лица    Втора самостоятелна изложба живопис в галерия „Аспект“ подготвя художничката Илиана Манукова. Експозицията от живописни платна под надслов „Лица“ ще бъде открита на 8 февруари и ще продължи до 27 февруари.
    „Живописта е странно място, тук се срещат дух и материя и срещата им е свиреп сблъсък или нежна прегръдка. Как да отговоря на извечния въпрос кое е първично, когато поривът на духа ражда материален резултат, който от своя страна събужда чувства, преживявания? Картината винаги е обект и субект едновременно, тя е процесът на визуализация на емоциите. Този процес съществува преди и след мен - след ателието, след изложбата...", споделя художничката.
    Живописта на Манукова има много планове, тя е многосмислова, подчертава изкуствоведът Димитър Грозданов. Отличителни в нейната многоплановост са три основни аспекта. Първият е пластическият. Илиана изгражда картината като образ от различни съставки, всяка от които е обособена, а едновременно с това всички преминават една в друга до единство.
    Вторият аспект е колоритният. Тук авторката варира от хармонията до контраста. Системата е овладяна и винаги се търси самостойност, във всяка от картините.
    Третият аспект е разказът. В тази посока художничката използва типажа, ракурса и композицията, които са четивни и по своему енигматични. Така например Илиана има свои герои, движения и конфликти .Тук особена е ролята на рисунката, която дисциплинира цветовите енергии.
    Изложбата може да бъде видяна в галерия „Аспект“ до 27 февруари 2018 г.

Илиана Манукова е родена на 29 септември 1970 г.
Завършила е Средното специално художествено училище “Цанко Лавренов” в Пловдив през 1989 г.
През 1998 г. се дипломира като магистър по живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел.
Член е на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ) и Съюза на българските художници (СБХ).
През 2006 г. на годишната изложба на ДПХ Илиана Манукова е отличена с Трета награда за живопис.
Носител е на наградата за млад автор на името на Георги Божилов – Слона, от годишната изложба на ДПХ през декември 2003 г
Участвала е в общите изложби на ДПХ, в националните изложби на СБХ, както и в международни пленери по живопис в Македония, Словения и България.
Нейни картини са притежание на частни колекции в САЩ, Канада, Германия, Словения, Македония.

Последно променена в Понеделник, 05 Февруари 2018 11:17
banner728