E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 21 Ноември 2017 14:20

България представя Епископската базилика и Римското мозаечно наследство на Филипипол в ЮНЕСКО

В централата на ЮНЕСКО в Париж бе открита изложбата „България представя: Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“, организирана от Фондация „Америка за България“ с подкрепата на Постоянното представителство на България към ЮНЕСКО, Министерството на културата, Министерство на туризма и Община Пловдив. 

„Зад този проект стоят сериозните усилия и неуморният труд на много хора, организации и институции и благодарение на тяхната всеотдайност и добро партньорство вярвам, че важна част от уникалното ни културно наследство ще бъде показана на света в пълния си блясък,“ каза при откриването на изложбата заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Експозицията, която може да бъде видяна до 27 ноември, включва 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

 Събитието дава начало на работата по вписване на сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“ в Индикативната листа на недвижимото световно културно наследство на ЮНЕСКО.  Екипът, който работи по кандидатурата на България, включва археолози, реставратори, архитекти и консултанти от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, подкрепени финансово и организационно от Фондация „Америка за България“.

 Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с апсида, преддверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2 000 кв. м. многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.

 Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, подчерта: „Ние се вдъхновяваме от ценното културно наследство на България и за нас то е източник на иновации и напредък, просперитет и оптимизъм за бъдещето. С нетърпение очакваме работата по кандидатурата към ЮНЕСКО”.