E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 16 Ноември 2017 09:37

Откриват изложбата Чешките български музиканти в следосвобожденска България

На 20 ноември 2017 г. /понеделник/ в 16.30 ч. в Изкуствотеката на  НБ „Иван Вазов“ – Пловдив /втори eтаж/ ще се открие изложба „Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“.
След Освобождението на България по междудържавни споразумения, а и по частна линия у нас пристигат много чехи. Голяма част от тях са музиканти, които започват да градят тук нова музикална култура. Стават учители по музика, създават военни и цивилни оркестри, свирят по престижни заведения озвучават неми филми, композират, поставят основите на симфоничното и оперно дело… Същевременно много българи учат музика в Чехия. Любопитен е фактът, че първият военен духов оркестър в България е създаден изцяло от чешки музиканти, които на 17 април 1879 г., в първата си публична изява, със своите изпълнения приветстват Княз Александър I  Батенберг във Велико Търново.
Изложбата „Чешките „български“ музиканти в следосвобожденска България – 1878-1902“ показва част от хората и събитията в музикалното сътрудничество между чехи и българи. Тя е организирана от Сдружението на чехи, словаци и приятели – Пловдив и НБ „Иван Вазов“ и е със съдействието на Министерството на външните работи на Република Чехия и Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив.