E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 15 Ноември 2017 10:14

Представят Годината ни заедно- фотоизложба в Деня на етническата толерантност

Тематична фотоизложба “Годината ни заедно” се открива в изследователски център-музей “Тракарт” на 16 ноември - Световният ден на етническата толерантност.Събитието ще е от 18.30 ч. и се организира от етнически общности с най-стара история в Пловдив, представители на Фондация “Заедно”.
Фотосите ще бъдат разположение на 4 нива и ще могат да се разгледат от пловдивчани и гостите на града до 20 ноември. Разходката започва с „Машината на времето“, която ще ни напомни за посланията на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, известен още на древните пътешественици и средновековни летописци като конгломерат от етноси, които живеят заедно в мир и разбирателство. Пловдив съхранява културното наследство на много народности, наследство, което е част от историческата ни памет  и  трябва да се пази и от поколенията след нас.

Първото  ниво, където в новия изследователски център на Тракарт е разположено „Изкуство от страната на Догоните”* ще е посветено на познанията, които предават съвременните представители на различните общности. Понякога, някои забравени факти разкриват една цяла нова вселена пред нас.
Второто ниво ще е “нашият дом”.
В обкръжение от праисторически артефакти от „Култура Марица” ще се докоснем до онази атмосфера, която събира всяко семейство край огнището, символът на всеки дом, независимо дали е строен преди 8000 години или днес.
Преходът към културата и обичаите, които разкриват идентичността ни, но и ни свързват, ще е на третото ниво, а четвъртото ще разрие  пъстрата Етно Колекция от разнообразния културен живот на общностите. През 2016-та и 2017-та година етносите осъществиха заедно над 30 изложби, музикални и тематични вечери, благодворителни събития и проекти, които вече са част от културният живот на града. Посетителите ще могат да усетят енергията, която е необходима, за да се “вдъхне живот” на всичко и с която може да “диша” градът.

 Още от най-древни времена двете енергии, определящи жизнения цикъл на хората са били слънцето и земята. Точно тук, на 4-то ниво, сред артефактите, които пази “Тракарт”,  може да се открият именно символите на слънчевото Божествено начало и Богинята-Майка – земното начало -  символика, която е в основата на всички духовни учения и носи мъдростта на живота.

*Само допреди един век догоните са били напълно неизвестни за света. През 1931г. френският етнограф Marcel Griaule случайно открива етническата група и остава поразен от техните познания за вселената, които те си предавали от поколение на поколение. Догоните се заселват през XV век на територията на днешната държава Мали, Западна Африка.

Последно променена в Сряда, 15 Ноември 2017 10:18