E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 19 Септември 2017 19:10

Представят изложбата на Анна Демянчук и техниката с хартия Витинанка

На 25 септември от 18 часа в Постоянната експозиция на Енчо Пиронков в Стария град (ул.“Васил Кънчев“№1) почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев ще открие самостоятелната изложба на младата украинска художничка Анна Андриивна Демянчук „Моите градове“. Основната техника, с която артистката работи, се нарича Витинанка  - орнаментално изрязване на тънка хартия. С тази своеобразна дантела от  хартия, в която са вплетени флорални, зооморфни и антропоморфни елементи или мотиви от приказния и обредния украински фолклор, са били украсявани традиционните украински домове. Този вид народно творчество днес активно се популяризира от майстори, които са съхранили и развиват традицията.
За изложбата си „Моите градове“ Анна Демянчук споделя:
„Според Аристотел  „ Градът е  пространството между хората“. Хората създават  градове, изпълват ги с движение, идеи и творения. Пътувайки, премествайки се, можеш да видиш хората, които живеят в различните градове. Улиците, фасадите, транспорта – от всичко това  създаваш свое собствено специално послание към жителите.
Аз имах особен късмет да се родя и да израсна в планината, а след това да се преместя в Лвов, за да завърша образованието си там и да се чувствам човек. За такива градове казват: "град, който дори от роб може да направи човек". Великолепна архитектура, максимална концентрация по време и място на креативни, активни, прогресивни хора. В този град се влюбих, и повярвайте ми, завинаги.
След това в живота ми се появява Пловдив - град, който е пропит с история, който още пази хиляди тайни. Моят проблем беше не да правя сравнения, а да си позволя любовта с новия град. Защото, без значение къде се намираш, трябва да си там напълно. Всеки ден да откривам за себе си града, да разбирам хората, да се примирявам с неговите проблемите, да се чувствам тук и сега е основна задача за мен днес.
Идеята за изложбата не беше изкуствено създадена или наложена. Творбите от поредицата "Моите градове" е отражението на любовта към градовете, към архитектурата, към чувството,  към темпото. Само когато отвориш сърцето си, ти чувстваш любовта.“Анна Андриивна Демянчук - биография   

Анна Демянчук е родена на 01.06.1993г. в град Надвирна, Ивано-Франковска област, Украйна. Завършва с отличие дизайн в Националния лесотехнически университет на Украйна, гр. Лвов. С техниката ВИТИНАНКА работи от четири години.
Анна Демянчук има две самостоятелни изложби и множество участия в  международни и национални групови представяния. Нейни творби се намират в частни колекции. Заемала е ръководни длъжности в обществената организация "Студентско Братство" и е сред  основателите на "Арт обединение Текстура“. В продължение на шест години активно участва в обществени и доброволчески дейности. В момента живее и работи като интериорен дизайнер в Пловдив.
Изложби:   
• 2014 септември  - изложба дизайн- проекти "Вдъхновени от природата", гр. Лвов, НЛТУУ
• 2014 октомври  - организира и участва в изложбата "Есенни текстури" гр. Лвов.
• 2014 ноември  -самостоятелна изложба "След теб" в гр. Ивано-Франковск
• 2015 октомври – самостоятелна изложба   "Стой до мен" гр. Лвов, НЛТУУ
• 2015 октомври - участие в VIII Международен форум "Дизайн Образование 2015" (диплом  III степен ) гр. Харков
• 2015 ноември - участва в XIX Международния Есенен салон "Високий Замок 2015" гр. Лвов (дипломант на Есенния салон)
• 2015 декември - участие в проект # Anaidart. Изкуството е навсякъде. Изложба  "Нюансите" ТЦ Магнус
• 2016 февруари  - Организира и представя на изложбата "На финала" гр. Лвов
• 2016 март - Участие в изложба "Арт тандем", гр. Жовква
• 2016 април  - Организира и участва в благотворителна  изложба "Пролет Tекстури", гр. Лвов.
• 2016 май  - участва в благотворителната  изложба "Чайка", гр. Лвов.
• 2016 юни -изложба на витинанките "Ангели" във военна болница гр. Лвов
• 2016 ноември  - участие в XX Международен Есенен салон " Високий Замок 2016" гр. Лвов
• 2011-2015  - участва в студентски изложби НЛТУУ.

Последно променена в Вторник, 19 Септември 2017 19:18