E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 14 Септември 2017 12:21

РИМ участва в Нощ на музеите и галериите 2017 Регионален исторически музей (РИМ) – Пловдив се включва във фестивала „Нощ на музеите и галериите” 2017 г. с три от своите експозиции: „Съединение на България от 1885 г.”, „Българско Възраждане” и Музеен център за съвременна история.

 

ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1885 г.”

 

Адрес:

 Пловдив, пл. „Съединение” №1

 Работно време за фестивала:

 

15.09.2017 г. | 9:00 – 1:00 a.m. /вход свободен/

16.09.2017 г. | 9:00 – 18:00 /вход свободен/

17.09.2017 г. | 9:00 – 18:00 /вход свободен/

 
Експозиция „Съединение на България 1885 г.” обхваща периода от подписването на Берлинския договор през 1878 г. до Сръбско-българската война от 1885 г. Основните акценти падат върху изграждането на Източна Румелия и осъществяването на Съединението на 6 септември 1885 г. Експозицията се включва в тридневния фестивал с две изложби - „Зад вратите на трезора на ОББ” и „Непознатата война”, и две детски образователни програми, които ще се проведат между 15:00 и 18:00 часа на 15 и 16 септември.

 

Изложба „Зад вратите на трезора на ОББ” (15, 16, 17 септември)

 

Обединена българска банка и Регионален исторически музей – Пловдив представят изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ”, която събира най-ценните антикварни предмети от фонда на финансовата институция. Колекцията се представя за първи път пред публика, а поводът е отбелязването на 25 години от учредяването на първия и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. Изложбата показва уникални културни ценности (пишещи и сметачни машини, стенни часовници, мастилници, преносим компютър от началото на 90-те, документи и др.), които ще върнат посетителите в миналото и ще разкажат за развитието на банковото дело в България. Изложбата е плод на петгодишни усилия на служителите на банката, експерти и реставратори, които описват, заснемат и реставрират предметите от всички клонове. Подробна информация за колекцията на Обединена българска банка може да бъде намерена на специално създадения сайт: www.ubbcollection.bg .

 

„Зад вратите на трезора на ОББ” е подредена в ремонтираното северно крило на Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение” №1. Пловдивчани и гостите на града ще могат да я разгледат и в трите дни на фестивала. На 15 и 16 септември от 15:00 до 18:00 ч. ще се осъществят и две тематични образователни програми, част от т.нар. „Малка нощ”. Децата ще получат карти и ще се ориентират в залите на музея, за да намерят точно определени предмети в изложбата, които ще им разкрият скрита дума. Освен това малките посетители ще правят копирки на банкноти, ще вземат отпечатък от монети и ще оцветяват предварително подготвени изображения, за да се научат да откриват елементи от парите и да разчитат тяхното значение.

 

Изложба „Непознатата война” (15, 16, 17 септември)

Изложбата беше открита на 6 септември 2017 г. в присъствието на г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, министри, депутати, политици, генерали, офицери и представители на пловдивската общественост. „Непознатата война” показва забравени страници от първата „голяма” война в историята на човечеството, наричана „Европейската”, а по-късно и „Световната”. Изложбата е изградена върху оригинални исторически свидетелства и акцентира на мястото на България във войната и участието на пловдивските полкове в най-големите сражения. За първи път пред публика се представят всички използвани във войната оръжия от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив и колекцията от рисунки на капитан Владимир Петров-Чомаков – внук на доктор Стоян Чомаков.

 

 

ЕКСПОЗИЦИЯ „БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ”

 

Адрес:

 

Пловдив, ул.”Цанко Лавренов”  №1

 

Работно време за фестивала:

 

15.09.2017 г. | 9:30 – 1:00 a.m. /вход свободен след 19:00 ч./

16.09.2017 г. | 9:30 – 20:00

17.09.2017 г. | 9:30 – 17:30

 

Експозиция „Българско възраждане” в къщата на Димитър Георгиади проследява историята на град Пловдив от XV до XIX век. В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост. Експозицията се включва  в тридневния фестивал с детска работилница „Свят от цвят – тук за навсякъде”, демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на пловдивското дружество „Родолюбие” и изложба на Кристин Юрукова.

 

Детска работилница „Свят от цвят – тук за навсякъде” (16, 17 септември)

 

„Свят от цвят – тук за навсякъде” е партньорски проект на „Грийн Хоби Дриймс” ООД и Регионален исторически музей – Пловдив, съфинансиран от фонд „Специални проекти” на „Нощ на музеите и галериите” 2017 г. Детската работилница ще се осъществи между 15:00 и 20:00 ч. на 16 септември и 16:00 и 17:30 ч. на 17 септември, а входът за децата в тези часове ще бъде безплатен.

 

Очарователната възрожденска атмосфера в двора на къщата на Димитър Георгиади ще бъде подсилена с декорация от ръчна хартия, върху която ще бъдат представени уроците на нашите баби и дядовци, подбрани от музейния уредник Вера Кисьова из „Буквар за обучение и самообучение на четение и писмо“ – издание на Книжарницата на Христо Г. Данов от 1880 г.

На 16 септември малките посетители, самостоятелно или с участието на родителите си, ще изрисуват или декорират със своите послания-мечти по няколко страници на книжка от рециклирана ръчна хартия. Другите цветни забавления включват създаването на пъстри пеперуди, цветя от покълваща хартия, декорация за саксии и т.н.т. Децата-участници ще получат оригинална „Грамота за принос“ под формата на вълшебна пръчица с фигурка от покълваща хартия.

Всичко сътворено в Работилницата на 16 септември ще зарадва малки и големи на 17 септември от 16:00 до 17:30 ч., когато ще бъде показана книжката с всички нейни страници, ще бъдат посадени цветята-мечти и посланията на децата ще бъдат изпратени с балони в небето над Пловдив. Сътворената от децата книжка ще остане в Регионален исторически музей – Пловдив, а пъстрите саксии с посадени цветя-мечти ще допълнят красотата на живописните дворове на къщите на Димитър Георгиади и Христо Г. Данов.

 

Демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на „Родолюбие” (15 септември)

 

Пловдивското дружество родолюбие ще осъществи традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Демонстрациите ще започнат след 19:00 ч. на 15 септември, а акцентът пада върху Априлското въстание от 1876 г.

 

Изложба на Кристин Юрукова (15, 16 септември)

Кристин Юрукова е родена през 1956 г. в гр. Пловдив. Тя е писателка, журналистка и художничка, юристка по образование. Автор на двадесетина книги - проза и поезия, най-известни от които "Планът на Париж", "Клетвен знак" и др. Като художничка работи в областта на маслената и акрилната живопис, стенописа и рисунката. Нейни изложби са показвани в България и Германия. Заедно със своята сестра Марлена Юрукова изписва параклиса "Свети свети Константин и Елена" и храма "Свети Архангел Михаил" в с. Равногор.

Изложбата, която гостува в експозиция „Българско Възраждане” се състои от 16 творби, изобразяващи храмове и сгради от Стария Пловдив и портрети на възрожденци.

 

 

МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ

 

Адрес:

 

Пловдив, ул.”Ангел Букорещлиев”  №14

 

Работно време за фестивала:

 

15.09.2017 г. | 9:00 – 1:00 a.m. /вход свободен след 19:00 ч./

16.09.2017 г. | 13:00 – 17:00 /вход свободен/

17.09.2017 г. | 13:00 – 17:00 /вход свободен/


Музеен център за съвременна история разполага с просторна и модерно оборудвана зала, която дава възможност за представяне на художествени и фотографски изложби, презентации, семинари и други публични прояви. Там е подредена и постоянната експозиция „Душата на японската кукла”, а специално за „Нощ на музеите и галериите” 2017 представяме изложба в областта на художествената графика на проф. д-р Мъгърдич Касапян и Борис Ковачев.

 

Изложба на проф. д-р Мъгърдич Касапян и Борис Ковачев (15, 16, 17 септември)

 

Проф. д-р Мъгърдич Касапян и Борис Ковачев представят изложба на оригинални авторски произведения в областта на художествената графика. Проявата ще премине с редица тематични лекции и демонстрации.

Между 19:00 и 21:00 ч. на 15 септември ще се проведат демонстрации на класически печатни техники за художествена графика, а след 21:00 ч. доц. Владимир Генадиев ще открие изложбата официално. Първият ден на фестивала ще приключи с представянето на две книги на проф. Мъгърдич Касапян: „Графични антитези” - посветена на творчеството на проф. Иван Газдов, и “Техники и материали при обучението на студентите по графика”.

Музеен център за съвременна история, проф. д-р Мъгърдич Касапян и Борис Ковачев включват инициативата и в т.нар. „Малка нощ”. Между 13:00 и 17:00 на 16 и 17 септември ще се провеждат лекции и демонстрации с работилница за деца по печатни техники в художествената графика.