E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Сряда, 13 Септември 2017 13:54

Показват изложата Зад вратите на трезора на ОББ


Обединена българска банка, Регионален исторически музей – Пловдив и фондация „Отворени Изкуства” представят изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ”. Тя събира най-ценните антикварни предмети от фонда на финансовата институция. Официалното откриване е днес от 18.00 часа в Регионалния исторически музей-  Събитието е оригинален акцент в „Нощ на музеите и галериите” 2017 г. и се осъществява по повод 25 години от учредяването на първия и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. Изложбата е подредена в ремонтираното северно крило на Областното събрание на Източна Румелия на пл. „Съединение” №1.Тя може да бъде разгледана в трите фестивални дни – 15, 16, 17 септември, и във всички делнични и съботни дни до 14 октомври. През целия период входът за посетители е безплатен.

„Зад вратите на трезора на ОББ” разказва по увлекателен начин историята на банковото дело у нас. Тя е разгърната в три зали – Директорски кабинет, Банков салон и Трезор. Сред най-любопитните и стари предмети са австрийска цигулка, сътворена от майстора лютиер Вилхелм Рупрехт през 1850 г., една от първите пишещи машини Mercedes (1910 г.), сметачна машина Astra от 20-те години на миналия век, радио и грамофон от средата на ХХ век, както и преносим компютър от 1990 г.

„Ценностите, които показваме, са щрихи към четвъртвековната история на ОББ. Навярно повечето хора ще си помислят, че става въпрос за кюлчета злато, но въобще не е така – това са стари пишещи и сметачни машини, стенни часовници, печати, везна за злато, бюро и пр. – всичко това за нас е особено ценно, защото ни е било поверено и е опазено досега“, коментира Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство“ в ОББ.

 „Зад вратите на трезора на ОББ“ е продължение на пътуващата изложба „НЕ/ПОЗНАТИ“, която ОББ представи на миналогодишното издание на „Нощ на музеите и галериите”. Двете експозиции са плод на близо петгодишните усилия на служители на банката, експерти и реставратори, които описват, заснемат и реставрират предметите от всички клонове на финансовата институция.

Експонатите от изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ“, както и от „НЕ/ПОЗНАТИ“, може да разгледате на официалния сайт на Колекцията на банката: www.ubbcollection.bg .