E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 12 Юли 2017 21:47

Любовта на Орфей към Евридика вдъхновява художничката от Германия

 

В Залите за временни изложби на Градска художествена галерия - Пловдив (ул. „Княз Александър I“ №15) германската художничка Кристина Рийк – Зонтаг ще представи своята творческа интерпретация на древния мит за Орфей и Евридика и безсмъртната им любов. Авторката е нарекла изложбата си „Къде е госпожа Орфей?”, подтикната от откритията на българските археолози през последните години, които провокират въображението й и задълбочават нейния дълготраен интерес към историческите корени на Европа. Откриването на изложбата е на 18 юли от 18,00 часа.

Изявеният творец и преподавател Кристине Рийк-Зонтаг участва в множество симпозиуми, пленери и културни събития в България през последните 20 години. Авторката често се връща в страната ни, тъй като намира  вдъхновение в древната история на нашите земи. С помощта на изразните средства на рисунката и живописта художничката изследва теми от мистичното минало на страната ни, като остава любопитна и за съвременната социална реалност у нас.  Кристине Рийк-Зонтаг открива мотивация за своето творчество както в регионалните музеи и археологически обекти, така и в очите на съвременните хора, с които се среща в градовете на България.

В новата си изложба художничаката показва серия рисунки, посветени на Орфей и неговата мистична любима Евридика, врязани в специфичен материал - шперплат от щайги. Това прави интерпретацията й още по-самобитна и запомняща се. Творбите й могат да се видят до 31 юли.