E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Сряда, 12 Април 2017 13:48

Д-р Кирил Атлиев: През последната година над 120 хил. души са преминали през спешните ни кабинети в УМБАЛ „Свети Георги“

 

Д-р Кирил Атлиев е дългогодишен началник на Отделението по спешна медицина в УМБАЛ „Свети Георги“. Покрай Световния ден на здравето потърсихме мнението му за здравословното състояние на пловдивчани, за инцидентите, в които хората биват въвлечени или сами предизвикват. По-известно като Спешното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“, то е най-голямото и най-модерно-оборудваното в Южна България, затова и ежедневно посреща най-сериозните случаи. Същевременно с това всеки пловдивчанин знае, че и за най-малкото си притеснение може да отиде до Хирургиите – Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. „Пещерско шосе“, където се намира Отделението по спешна медицина. 

 

 

- Д-р Атлиев, какви са най-често пострадалите, които идват в Спешното отделение?

 

- Трудно е да дадем най-точно описание на профила на пациентите. Едно е сигурно – винаги при нас транспортират най-сериозно пострадалите в Пловдив и региона. Има и „сезонност“ на спешните случаи – през зимата водещи фактори са грипът и усложненията от него, както и заледяванията, през лятото заради по-големия брой туристи имаме повече катастрофи. Трудови и битови злополуки също не липсват. 

 

Отделението по спешна медицина има няколко звена: „Хирургия“, „Вътрешни болести“, „Ортопедия и травматология“ и „Детски болести“. Също така имаме директен достъп до клиниките по неврохирургия, изгаряния, УНГ болести, лицево-челюстна хирургия, инфекциозни болести, а всяка от близо 40-те клиники на болници ни осигурява свои дежурни консултанти при необходимост. Пловдивчани са наясно с този факт и идват при нас за всеки проблем, дори и най-дребния.

 

Има дни, когато „стълпотворението“ е огромно. И много често това се дължи на факта, че пред кабинетите предимно чакат хора, които по една или друга причина не могат да получат помощ от личните лекари или от доболничните структури, и съвсем резонно търсят лекарска намеса от нас. За съжаление с времето процентът на тези хора става значително по-голям. Ние никога не сме им отказвали квалифицирана медицинска помощ, но това е с цената и натовареността на нашето време. Разбира се, ако междувременно постъпят пациенти с опасност за живота, екипите веднага се заемат с тях, а останалите пациенти трябва да чакат. 

 

- Означава ли това, че не достигат екипите? 

 

- На смяна във всички звена на Отделението по спешна медицина работят по 10-11 лекари, 10-11 медицински сестри и 8 санитари. А както вече споменах, ние разчитаме и на консултанти от останалите клинични звена. Броят е напълно достатъчен, отговаря на стандарта за „Спешна медицина“. 

Голям процент от хората, преминаващи през Спешния портал, идват с проблеми, които спокойно могат да бъдат решени от личните лекари по местоживеене. Това е и причината значително да се увеличи броят на преминалите пациенти през последните 4 години. 

 

За този период отчитаме сериозен ръст на спешните случаи, което най-вероятно се дължи и на факта, че през 2013 г. бе направен основен ремонт, ново вътрешно преустройство и оборудване на отделението, като бяха вложени над 2,5 млн. лева собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“. Отделението не беше ремонтирано от построяването на Хирургическия блок близо 30 години преди това.

 

Новите условия помогнаха на Спешното отделение да поддържа третото най-високо ниво на компетентност – не само заради квалификацията на екипа, а и защото структурата на целия спешен блок е на европейско ниво. 

 

Нормално е пациентопотокът да се повиши.

 

- С колко са се увеличили пациентите?

 

- През 2012 г., преди ремонта, отчетохме около 110 хил. души, преминали през Спешното. През 2013 г. бройката е почти същата. През 2014 г. имаме 112 266 пациенти, през 2015 г. – 118 945 пациенти, а за миналата година сме приели 120 374 пациенти. Броят се повишава, даже и грубо да пресметнем колко души преминават средно дневно, ще излезе, че през 2016-а всяко денонощие сме регистрирали над 300 души.

 

По-големият брой пациенти върви и с по-голям брой придружители. Това затруднява бързото придвижване от нашето отделение до другите клинични звена, където изпращаме пациентите

 

Всички тези хора денонощно се движат не само в цялото Отделение по спешна медицина на УМБАЛ „Свети Георги“, но и из цялата болница. Да вземем за пример само База 2 – Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, в която се намират повечето спешни приемни кабинети. Клиниките там са разпръснати на 12 етажа над спешния сектор в различни крила на всеки етаж, като за някои пациенти и придружители, и за персонала в това число, единствената възможност за придвижване се оказват болничните асансьори. За съжаление, тези асансьори, над 20 на брой, все още не са подменени. Те са твърде стари и амортизирани, а се движат буквално непрекъснато. Те често дефектират и дори и един асансьор да излезе временно от строя се, възникват сериозни затруднения за пациентите и персонала. 

 

- Какво е решението според вас?

 

- Не виждам друго решение, освен ръководството на болницата да изпълни намерението си да подмени старите асансьори с нови, съвременни и надеждни съоръжения. Това мероприятие не бива да се отлага, тъй като и инцидентите със заседнали хора започнаха да стават по-чести. Последиците от един такъв инцидент трудно могат да се прогнозират, а в много случаи могат да се окажат и фатални.

 

- Каква е мотивацията на работещите в Спешното?

 

- Екипите в Отделението по спешна медицина са съставени от хора с висока квалификация, голям професионален опит и умения. Работата е натоварена, интензивна и динамична, и могат да я вършат само професионалисти и хора с висок морал. Изказвам благодарността си на тези, които работят в Спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“, и се надявам, че в бъдеще ще продължават със същото желание и човещина да упражняват своята професия.