E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 28 Март 2016 08:52

Д-р Николета Димитрова: Обучението на медици в България е на изключително високо ниво

 

Затова и българските лекари са високо ценени в чужбина, казва младата лекарка от Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги”

 

 

-Д-р Димитрова, все повече медици напускат България веднага щом излязат от университета. Какво кара един млад лекар, като Вас, да остане в страната?

 

-Не мога да кажа, че има една-единствена причина. В моя случай решението да остана тук бе предизвикано от поредица обстоятелства. Успях да открия своето място в лечебното заведение, в което работя, започнах да практикувам веднага след като завърших, а сега съм и специализант в направление, което наистина харесвам. Възможностите за реализация у нас са не по-малки от тези в чужбина – всичко се свежда до личния избор, а аз съм от хората, които ценят всяка възможност.

 

-Имали ли сте предложения да работите в чужбина и бихте ли заминали?

 

-Обучението на медици в България продължава да е на изключително високо ниво. Затова и български лекари са високо ценени в чужбина. Мисля, че всеки, който иска, лесно може да намери работно място в чужбина – такива предложения има постоянно. Аз обаче съзнателно съм направила своя избор и не съжалявам за това. Обичам да пътувам навън, но винаги се връщам. В този смисъл не мисля, че бих работила извън България.

 

-Кое би накарало младите лекари да останат в България?

 

-Това до голяма степен е въпрос на личен избор. И все пак има какво още да се желае по отношение на по-добрите условия на труд, стартовото заплащане, сигурността на лекарите. За съжаление държавата инвестира в обучението на специалисти, а те бягат навън – така ние подаряваме готови, обучени кадри на чуждите страни, а в България се усеща недостиг. Това, обаче, важи не само за сферата на здравеопазването, а и за всички сфери, в които работят млади специалисти.

 

-Вие сте специализант по пневмология и фтизиатрия - защо избрахте точно тази специалност?

 

-Както голяма част от студентите, първоначално и аз имах колебания към коя специализация да се насоча. С течение на времето, обаче, пневмологията се очерта като един чудесен вариант – специалност, която не само ми е приятна, но можех и да науча от чудесни преподаватели. Пред мен се откри шанса да стана част от невероятен екип и аз се възползвах. Гледайки назад си мисля, че дори и да имам възможност да се върна, отново бих направила същия избор.

 

-А защо Пловдив и защо УМБАЛ "Свети Георги"?

 

-Още по време на следването си в Медицинския университет бях решила, че ще остана в Пловдив. За никого не е тайна, че УМБАЛ „Свети Георги” е най-добрата школа за млади лекари в Южна България. Екипът, в който попаднах, е чудесен и имам привилегията да се уча от най-добрите лекари – пневмолози. Искам да изкажа огромната си благодарност към доц. д-р Владимир Ходжев – началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия, както и към завеждащия Отделението по фтизиатрия - д-р Веселин Давчев. Радвам се, че се уча именно от тях и се надявам да остана част от най-добрия екип пневмолози в Южна България.