E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 09 Януари 2015 14:51

Министър Москов: Ще сменим 90% от шефовете на болниците. Не ме е страх от лобита, а дали Арсенал ще стане шампион!

Здравният министър Петър Москов заяви с усмивка пред PlovdivskiNovini.com, че не го е страх от това дали лобитата в здравеопазването ще приемат неговата реформа, а дали Арсенал ще стане шампион на Англия. Той каза още, че 90% от шефовете на болниците ще бъдат сменени, защото трябва да се подобрят финансовите показатели на здравните заведения. Министър Москов каза, че разликата в чистотата и обслужването в частните и държавните болници е в отношението. „В повечето от тях работят едни и същи хора, но по един начин пациента е обслужван в частна болници, а по друг в държавна. Сега това ще го променим, но решението няма да е бързо.”, каза пред PlovdivskiNovini.com здравният министър Петър Москов.

 

Г-н министър какво е състоянието на болниците?

 

Различните болници имат различни проблеми. В Стара Загора проблемите бяха, че директорът се беше изпокарал с всички доставчици и външни контрагенти, за което беше сменен. УМБАЛ „Св. Георги”, където дълговете са огромни, не могат да бъдат лесно погасени. Трябва ежедневна работа и качествен мениджмънт.  Навсякъде, където има лошо управление директорите ще бъдат сменени, може би 90% от тях ще си отидат. Тази година сме направили реформа на цели. Обсъждаме и проекта за един договор за един лекар, но все още се правят анализи. С тази промяна лекарите ще спрат да бъдат търговски пътници.  

 

Не се ли страхувате от лобитата в здравеопазването, които могат да са против реформата?

 

Не ме е страх от тези лобита, а повече ме е страх да ли Арсенал ще стане шампион в Англия! Ние правим реформа, за да спрем ходенето на пациентите по мъките. Хората трябва да се лекуват качествено, а не както ми казаха няколко пловдивчанина, че обикалят няколко болници,  няма кардиолози или други специалисти. Те се оплакаха и от лошото отношение на персоналите в държавните болници. Сега това ще го променим, но решението няма да е бързо. В повечето държавни и частни болници работят едни и същи хора, но по един начин пациента е обслужван в частна болници, а по друг в държавна. Отново идваме до въпроса на доброто управление в различните здравни заведения. 

 

НЗОК ще отговорили на Вашите изисквания в здравната реформа?

 

Те първа предстои да проверка на работата в НЗОК. С подписването на Националния рамков договор за 2015 година им дадохме повече правомощия. Освен това те ще работят заедно с БЛС. До сега работата на Здравната каса не е добра, а трябва да се променя. Свидетели сме на занижен контрол в здравните заведения. Когато се ходи на проверка в дадена болница се игнорират нарушенията на правилата на работа и т.н. Ще променим философията и начина на работа в НЗОК. 

 

По-високо качество ще се постигне след цялостно преразглеждане на начина на финансиране и структурата на системата.  Вече се работи по остойстоностяването и съдържанието на базов пакет на НЗОК. Той ще покрива заболяванията, които са причина за 92% случаите на  инвалидизация и смърт. 

 

Заплащането по тях ще бъде преостойностено и ще осигурява по-добър достъп до лечение на пациентите. В средата на годината ще бъде готов и спешният пакет на Здравната каса, който ще се използва и от здравно неосигурените пациенти. Преди това обаче ще се регламентират спешните състояния. Този пакет ще бъде готов до средата на тази година. 

 

Това означава ли, че ще има смяна на ръководни кадри в Здравната каса?

Все още не сме започнали..

Последно променена в Петък, 09 Януари 2015 14:57