E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 05 Юли 2018 19:24

Ананиев подкрепя нов управител на НЗОК след консенсус от всички политически сили

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще подкрепи тристепенна система за избиране управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ако получи консенсус от всички политически сили в парламента.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на участието си в здравната комисия в отговор на въпрос как се избира управителят на НЗОК и какви са неговите правомощия и отговорности.

Ананиев предупреди, че ако получи подкрепата на политиците, то всички ще носят отговорността на решенията си, защото когато е променена старата система на управление, е имало доста предупреждения за недостатъци.

И досега има доста недостатъци в действащата система на управление.

Здравният министър констатира, че изборът на управителя на НЗОК е въпрос на политическо решение, което би могло да въздейства върху организацията, управлението и функционирането на НЗОК.

 

 

В Комисията по здравеопазване бе отчетено, че откакто изборът на управител на НЗОК е поверен на Народното събрание, управителите на НЗОК си отиват все по-бързо. Колкото по-консенсусно се избират управителите на НЗОК, толкова по-бързо си отиват и подобни решения не водят до нищо добро и непредвидимо.

Запитан как са установени 28 000 български медикаменти в Истанбул, които са минали границата с Турция, здравният министър обясни, че Министерство на здравеопазването е разбрало за информацията от медиите. По думите му, ако става въпрос за лекарства, които нямат наркотични вещества, легалният износ не е забранен нито в България, нито в другите страни-членки на ЕС. Но в случай, че медикаментите съдържат в себе си наркотични вещества, само министърът на здравеопазването на съответната държава, би могъл да даде разрешение за техния внос или износ.

Ананиев отрече да е подписвал разрешения за износ или внос на медикаменти, които съдържат наркотични вещества./news.bg