E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Четвъртък, 05 Юли 2018 08:54

Проф. Кантарджиев: Над 20% от кърлежите носят лаймска болест

Над 20% от кърлежите носят лаймска болест Над 20% от кърлежите носят лаймска болест

Как да избегнем заразяването от кърлежите и летните вируси през лятото посъветва проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Над 20% от кърлежите във всички области са заразени с лаймска болест заради мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета. На здравното министерство са предоставили карта на България за кърлежите, които миналата година са изследвали за лаймска болест.

 

За да се избегнат кърлежите проф. Кантарджиев предупреди: "Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежа, ако е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да предаде инфекция. Третото - дали сме една инструкция, която РЗИ е разпространило чрез своите сайтове".

Пръскането срещу кърлежи е добре, но не трябва след това да е валяло, трябва да има поредица от сухи дни, обясни проф. Кантарджиев.

Запитан как да се избегнат летните вируси, проф. Кантарджиев предупреди, че храната от животински произход трябва да е добре термично обработена - добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена.