E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Петък, 08 Юни 2018 13:17

Кмет реши сам да смени уличното осветление, но го удари ток. В УМБАЛ Св. Георги му направиха сложна операция на таза/снимки/

Кмет реши сам да смени уличното осветление, но го удари ток. В УМБАЛ Св. Георги му направиха сложна операция на таза Кмет реши сам да смени уличното осветление, но го удари ток. В УМБАЛ Св. Георги му направиха сложна операция на таза

Два интересни медицински случая представи началникът на Клиниката по ортопедия и травматология (КОТ) в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Владимир Ставрев. Двамата пациенти са насочени от лечебни заведения в Кърджали и Пазарджик, с тежки тазобедрени фрактури.

Подобни операции могат да се извършват само от хирурзи със сертификат за опериране на ставната ямка на таза. В КОТ на УМБАЛ „Свети Георги“ наред с проф. Ставрев, подобни сертификати имат още д-р Станислав Карамитев и д-р Алберт Чифлигаров.

Пациентите са пострадали при падане от голяма височина, като при единият преди операцията се е наложила автохемотрансфузия – кръв от самия пациент е обработена и въведена отново в него.

Процедурата е извършена от специалисти от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Свети Георги“ и от Районния център по трансфузионна хематология – Пловдив.

 

Първата операция е беше изключително сложна на таза. Това заяви завеждащият на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев. Пациентът е кмет на кърджалийското село Мургово - 39-годишният Сейхан Назиф.

"Преди няколко дни мъжът се заел сам да сменя уличното осветление. Качил се на стълб с височина 5 метра, ударил го ток и паднал. Вследствие получава счупване в проксималната част на лявото бедро, както и счупване на таза тип вертикален стрес - лявата страна на таза е разместена спрямо дясната", разказа проф. Ставрев.

"Всичко стана за секунди, просто ми причерня и паднах", разказа и самият Назиф, който се оказа, че и друг път се решавал да пипа уличното осветление в селото. Назиф обясни, че го е направил заради приближаването на мюсюлманския празник Рамазан Байрам, а хората ходят вечер на джамия.

Към момента кметът на Мургово се чувства добре. От утре ще започне да сяда, а по-късно и да се раздвижва, каза проф. д-р Ставрев.

 

Другият случай е за 51-годишния Борислав, който е опериран, след като е паднал от череша. Мъжът е от Пазарджик, където са фиксирали китката му. В УМБАЛ "Св. Георги" е направена сложна операция на ямката на тазобедрената става.

Проф. Ставрев каза, че интересното при тази операция е, че направено - автохемотрансфузия. Ортопедът обясни, че преди операцията от Борислав е взета кръв, която е обработена и прелята на пациента.

 

Последно променена в Петък, 08 Юни 2018 13:34