E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 05 Юни 2018 15:06

НЗОК очаква близо 100 милиона лева дефицит в бюджета си

Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на здравната каса за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се очаква до края на годината. Това съобщи д-р Галя Кондева, директор на дирекция "Лекарствени продукти" на семинар във Велинград за новите моменти в националния рамков договор за тази година.

 

Ръстът в разходите в бюджета на Здравната каса е за скъпо струващи медикаменти, сред които са тези за хепатит С и за злокачествени заболявания, посочи д-р Галя Кондева:

"Дефицитът, който очакваме след приспадане на отстъпките, които сме договорили с всички притежатели на разрешение за употреба, е между 80 и 100 милиона лева".
33 000 са пациентите с онкозаболявания у нас. 1100 са тези с хепатит С. От тази година Фондът заплаща и 30 нови молекули. Анализът сочи, че 75% от бюджета отива за така наречената "таргетна терапия" и само 25 на сто за стандартната терапия в онкологията.

Затова се прилага строг контол:

"Тези пациенти се подобряват, удължава се тяхната преживяемост, но това е една много скъпа терапия и не можем на този етап да я ограничим, въпреки че работим усилено в посока на създаване на мерки най-подходящата терапия да отиде при подходящия пациент. Всички тези терапии са свързани с наличието на определени генетични маркери и когато пациентът има тези маркери, тази терапия е подходящата за него".

Касата заплаща и 282 милиона лева за онколекарства в болничната помощ извън стойността на клиничната пътека, съобщава bnr.bg