E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 05 Юни 2018 15:03

Вирус с 40 температура болки в гърлото и повръщане поваля малки и големи

 

Вирус с 40 температура, болки в гърлото и повръщане поваля малки и големи, съобщават лекари. През последния месец кабинетите им са пълни с болни хора.

Типичните зарази за пролетния сезон протичат с почти еднаква клинична картина, като понякога към симптомите се добавя и диария. Неразположението обикновено трае от 3 до 5 дни, като рядко се стига до усложнения. В някои случаи обаче симптомите могат да докарат обезводняване, което е особено опасно при децата.

Данните показват, че пролетните вируси удрят по над 1000-1500 нашенци на седмица, като най-висока е заболеваемостта сред децата от 0 до 4 години, следвани от групата на 5-14-годишните. Стотици обаче са и възрастните хора, повалени от зарази.

Паралелно със сезонните зарази вървят и чревните инфекции. Пикът им тепървапредстои с напредване на лятото, но само през изминалата седмица са регистрирани над 300 случая на гастроентерит и ентероколит. Средно по 20 са новите случаи на ротавирус.

Сред малчуганите в момента върлува и т.нар. Вирус коксаки, който също е причина за висока температура и вкарва в паника майките на малки деца. Освен температура той носи болки в гърлото и типичен обрив, който се появява по краката и ръцете.