E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Вторник, 29 Май 2018 18:34

БЛС дава на съд здравната карта

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националното сдружение на общините в България не подкрепят Националната здравна карта, стана ясно от официално разпространената позиция на лекарския съюз.
„Съществуващите диспропорции в параметрите на новата здравна карта са прекалено очевидни, за да бъдат подминати“, заяви д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.
 
 
 
„Националната здравна карта не следва да бъда рестриктивен инструмент за пациенти и лечебни заведения, а подход за анализ потребностите на нацията от лечение по области и база за проследяване здравния статус на държавата по региони“, допълва д-р Грозев.
 
 
 
„В дългосрочен план на изпълнение, този вариант на здравна карта ще доведе до крайна невъзможност за развитие на иновативна медицина и отлив на кадри от болничното здравеопазване“, каза още той.
 
 
 
Лекарският съюз е категоричен, че не е ясно на какъв принцип са подготвени предложенията в проекта на здравната карта, при положение че той не е изработен и разглеждан по същество от сформираната Национална комисия за изработване на националната здравна карта.
 
 
 
„Самият министър казва, че до няколко месеца ще предложи абсолютно нов модел на здравеопазване, който ще наложи промени в здравната система. Поради тази причина от БЛС предложихме да удължим срока за приемане на картата, за да може тя да бъде адаптирана към новата стратегия и да изпълни със съдържание функцията си. Сега ще трябва да се случи обратното – новият модел да се нагажда към новата здравна карта, която очевидно не е напълно завършена и удовлетворителна за хората“, опасява се д-р Грозев.
 
 
 
От съсловната организация са категорични, че вариантът на тази здравна карта ще бъде оспорен по съдебен път, особено в частта с методиката за разпределение леглата по ниво на компетентност.