E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Вторник, 26 Декември 2017 18:28

Пикът е заболяванията от грип се очаква в края на януари

Заболяванията от грип все още не са достигнали големи размери. Очаква се това да стане след месец.

"Все още сме далеч от пика на заболяванията. Температурата води до съвсем малки промени в нагласата на организма към инфекциите. Най-важното нещо за разпространението на грипа са затворените пространства, които не се проветряват. Нека децата играят повече навън, ако времето го позволява", успокои директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че пикът на вируса ще дойде вероятно към края на януари, когато всички се върнат от ваканциите и отпуските си.

"Освен грип, циркулират и аденовируси. Това са тези, които ни мъчат по седмица или две – кашлица, сърбежи, червени очи. В момента има, и то особено в големите градове, ентеровируси. Те се размножават в червата, но не водят до разстройства и минават за ден-два", обясни медикът пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че в малки количества алкохолът не вреди, но всекидневната употреба на големи количества, а това ще рече от 100 милилитра концентрат нагоре, убива. Кой научи тоя народ да пие концентрат и го отказа от виното, реторично попита проф. д-р Кантарджиев.


Последно променена в Сряда, 27 Декември 2017 19:53