E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Понеделник, 23 Октомври 2017 10:23

Орязването на болничните ще накаже болните заради симулантите, твърди експерт

 

Идея на управляващите - първите три дни от болничните да получаваме само 50% от заплатата си. Справедливо ли е това и ще спре ли по този начин държавата източването на социалния бюджет или пък ще ощети работещите?

 

"НОИ трябва да плаща на работника 80%, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Това е пълен абсурд. Ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика", коментира пред NOVA Мика Зайкова, финансов експерт и бивш синдикалист.

 

Според нея единственият начин държавата да се справи с фалшивите болнични е контролът и санкциите. Тя даде пример с Полша, където наказанието за лекар, дал фалшив болничен, е прекратяване на лекарските права завинаги. 

 

"За нас тази идея също е несправедлива. В случая поради слабост на контролната система се наказват болните заради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите, които им издават фалшиви болнични. Това не е прецедент - у нас много често се наказват коректните заради отделни случаи на некоректни", на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

"Години наред настояваме да се върне старото положение, което беше временно променено с наше съгласие. По време на кризата работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди кризата, а именно работодателите да плащат в пълен размер само първия ден, а след това НОИ да продължи да плаща", поясни Велев.

 

Според него предложението за 50% през първите дни се прави, защото растат фалшивите болнични и така разходите на НОИ растели значително.

 

"Това обаче не е начинът - трябва засилване на контрола и наказване на виновните, а не на изрядните", заяви Васил Велев.

banner728