E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Aquapark
Понеделник, 11 Септември 2017 15:13

Психологът на Една от 8: Болните от рак са само хора с временни затруднения

„Болните от рак не трябва да се третират като инвалиди или смъртници. А като хора, които имат временни затруднения и трябва да се щадят в този период, но през останалото време да работят и да изпълняват задълженията си”, посъветва психоложката на фондацията на Нана Гладуиш „Една от 8” Антонина Топалова. Тя и други представители на организацията пристигнаха днес с Розовия кемпер в КОЦ – Пловдив, за да окажат своята подкрепа на жени, които преминават през диагнозата. На място бяха  посрещнати от новия управител на лечебното зеведение д-р Парашкев Цветков.
Десетки пациентки, лекуващи се в Онкоцентъра се сдобиха с  тюрбани, осигурени от фондацията. Някои бяха красиво гримирани от гримьора Лъчезара като получиха и съвети как да заличат следите от лечението.
Най-често жените питат за стъпките на терапията – какво предстои, какво ще е последващото лечение. Дамите искат да знаят какви са характеристиките на тумора. Има жени, които са хормонозависими и други, които не са, с по-слабо или по-силно агресивен тумор.  Запознаваме ги с всичко, обясни офис-мениджърът на фондацията Вера Николова. Интересен е моментът с храненето. Няма забранителни, а препоръчителни храни – по време на лечението и след това. След приключване на терапията се води балансиран режим – от всичко по малко, без да се прекалява или изключват групи храни. По отношение на витамини и хранителни добавки, имуномодулатори и имуностимулатори Николова подчерта, че за всичко жените трябва да се допитат до онколога. Това е необходимо, тъй като има имуномодулатори, които влияят на имунната система по време на химиотерапия и променят картината.
Една от целите на фондацията, чийто екип се състои от жени, преминали през диагнозата, е да дава препоръки. Много дами излизат от болниците без гърда. Твърде често те не са информирани – какво отпуска държавата, къде трябва да отидат, какво трябва да им дадат от лечебното заведение, каква да бъде протезата или сутиенът, който след мастектомия е специален.  От фондацията също раздават сутиени, тъй като са доста скъпи.
Розов кемпер на Една от 8“ е част от проекта „Сърдечни приятелки“. За 6 месеца, от юли той ще обиколи  25 града в страната и главни онкологични болници.
По време на срещата д-р Цветков даде идея за извършване на профилактични прегледи за ранно откриване на злокачествени тумори, съвместно с фондацията в труднодостъпни райони. В момента КОЦ – Пловдив прави такива консултации със своя техника и специалисти. Подобни прегледи вече са извършени от екип на специализираното лечебно заведение в Златоград и Ивайловград, а през октомври предстои и в Девин.

Последно променена в Понеделник, 11 Септември 2017 16:37