E-mail за връзка: plovdivskinovini@gmail.com

Събота, 26 Август 2017 18:45

Радоновата вода в Наречен лекува подагра и диабет

Радоновата вода извира само на две места в България, едно от които е Наречен. Свойствата й помагат ежегодно на хиляди страдащи, а балнеолечението в родопския курорт отдавна се е прочуло и зад граница.

Нареченски бани се намират по поречието на река Чая в планински район на Средните Родопи. Един от най-известните балнеолечебни курорти в България. Има три минерални извора - Соленото изворче, Очното изворче и Бански извор. Тук се лекуват множество заболявания - нервни, диабетни, ендокринно-обменни и др. Работят няколко балнеосанаториума и почивни станции. 

Много чужденци идват тук, за да съчетаят рехабилитация и почивка сред невероятната природа. Най-много са гостите от Турция и Гърция, които в родината си също имат добри традиции в балнеолечението, но цените далеч не са толкова достъпни, както в Наречен.

Специалистите казват, че радоновата минерална вода започва да се използва за лечение в курорта през 40-те години на миналия век, когато руски и български военни правят изследвания 
за влиянието й върху човешкия организъм. 

Радонът е радиоактивен газ, който прониква през кожата, храносмилателната система и белите дробове. Най-добре се усвоява през кожата, затова в индивидуалната програма задължително присъства басейн, вана или тангентор. От друга страна, при водната баня болните вдишват отделения във въздуха радон и процедурата действа и като инхалация.

Чистият въздух и спокойствието, които предлага курортът, също са част от лечението, затова разходките сред природата винаги присъстват в индивидуалната програма на всеки, потърсил помощ в Наречен.

Минералната вода в Наречен се характеризира с висока радиоактивност - 1200 емана

Използват се два извора, които са с висока минерализация и съдържат 14 елемента. Водата е бистра, без цвят и мирис, приятна на вкус. Прилага се само при лечение чрез пиене.
Соленото изворче е с доказано лечебно действие при болести на обмяната на веществата като подагра, диабет, затлъстяване, при старчески заболявания и стомашно-чревни болести.
Един от изворите, придобил известност, е Очното изворче. Водата от него се използва за промивка на очите и устата. Лекува хронични конюнктивити от възпалително и алергично естество.
Бански извор, чиито води първи са били използвани за лечение през 1891 г., са напълно достъпни за питейно лечение, тъй като всеки може да си налее от тях от чешмичката пред поликлиниката в парка.

Престоят и лечението в курортно селище Нареченски бани са прекрасна възможност както да подобрите здравословното си състояние, така и да се откъснете от напрегнатото всекидневие. Организират се на място кратки еднодневни туристически маршрути до Бачковския манастир, Асеновата крепост, Чудните мостове, Кръстова гора.

Радоновите води съдържат радон до 2 г/л и са с температура над 30 градуса. Те регулират мастната обмяна и редуцират телесното тегло. Освен в Нареченски бани такива са водите в Момин проход, Долна баня, Стрелча, Добринище, Велинград - Чепино, Павел баня и др.